Anne-Gine Goemans - Ziekzoekers

"Nederlandse roman over een familie uit de bollenstreek." 
ziekzoekers.gif

Anne-Gine Goemans - Ziekzoekers

Red de bollenstreek!

De bollenstreek rond Hillegom, Sassenheim en Lisse wordt ieder voorjaar overspoeld door toeristen die naar de kleurige bloemenvelden komen kijken. Buitenlandse toeristen welteverstaan. Misschien dat Nederlanders nog wel eens naar de Keukenhof gaan, maar de bollenstreek op zich blijft voorbehouden aan de buitenlandse toeristen die in grote touringcars versierd met bonte bloemenslingers zich vergapen aan velden vol tulpen, narcissen en hyacinten.

Journaliste Anne-Gine Goemans groeide op in de bollenstreek. Een streek die zijn unieke karakter aan het verliezen is. De bollenvelden worden opgekocht door vastgoedhandelaren en de geestgronden verdwijnen langzaam maar zeker onder nieuwbouwwijken en andere verstedelijking. Een Nederlands cultuurgoed gaat verloren...

Anne-Gine Goemans besloot daarom hierover iets te schrijven. Ze bezocht de verschillende bedrijven, vroeg bollenboeren naar hun familiegeschiedenis en probeerde de regio wat meer in kaart te brengen.

Ziekzoekers zijn mensen die de rotte en zieke bollen moeten opsporen. Anne Gine Goemans werd zelf ziekzoeker. In plaats van een uitgebreid artikel over het gevaar van de teloorgang van de bollenstreek, schreef ze een roman over de bollenfamilie Zeevoet.

Op het eerste gezicht is de familie Zeevoet een van de vele bollenfamilies die hun bedrijf op de geestgrond generaties lang wisten op te bouwen tot een florerend bedrijf. Max Zeevoet gaat echter met pension. Hij vertrekt naar Amerika waar hij met zijn nieuwe jonge vrouw een gelukkige oude dag hoopt te slijten. Zoon Roelof zal het bedrijf in Hillegom draaiende houden.

Roelof, nooit vaders lieveling geweest, moet zich dus waarmaken. Wat niet meevalt in een bedrijf waar zijn vader alle regels heeft vastgesteld en waar de meeste werknemers volgens een oud patroon werken. Roelof besluit dat wanneer het bedrijf wil overleven, hij wat frisse lucht door het bedrijf moet laten waaien. Hij laat zich adviseren door Joris, die stelt dat er meer Zen in het bedrijf moet. De kantinekok wordt vervangen door een Chinese kok, in de drukkerij verschijnen affiches met de tekst: "Een schone drukkerij is Zen" en de Japanse tulpenverpakking krijgt een uitdagende vernieuwing.

Roelof laat pas echt van zich horen wanneer hij op de vergadering voor het bloemencorso de oubollige onderwerpen naar de kant schuift en een lucratiever onderwerp voorstelt, wat prompt wordt aangenomen, omdat Zeevoet International het meeste geld voor het corso inbrengt.

Ver weg in Amerika volgt Max Zeevoet de veranderingen in zijn bedrijf op de voet. Wanneer hij er zeker van is dat Roelof zijn bedrijf naar de knoppen helpt, komt hij in aktie.

Terwijl Roelof nieuwe ideëen ontwikkelt voor het bedrijf en de bollenstreek, en terwijl Max steeds kwader wordt over alle nieuwe ontwikkelingen, wordt ook de familiegeschiedenis van de familie Zeevoet verteld. Over Vera Verkerk die als bollenvertegenwoordiger naar Amerika ging, over hoe ze Max Zeevoet ontmoette en over haar autistische broertje Leo die eindigde in het psychiatrische centrum 'Hartekamp', vroeger een welbekend instituut in de bollenstreek.

De vraag is wie de zieke bol in de familie is. Vera, die haar kinderen niet kon opvoeden, familiepatriarch Max die weliswaar goed voor zijn werknemers was, maar zijn kinderen zijn niet zo dol op hem. We maken kennis met een verknipt gezin waarin de moeder geen moedergevoelens heeft ontwikkeld, dochter Maud weigert om nog één voet in de bollenstreek te zetten, vader Max er alles aan doet om zijn bedrijf terug te krijgen en tenslotte zoon Roelof, die niet alleen liefde voor het bedrijf en de streek opvat, maar ook nog eens wordt belaagd door een louche investeringsmaatschappij in de gedaante van de mooie Maria.

'Ziekzoekers' is een onderhoudende familieroman, waarin een aantal scènes zelfs naar het absurde neigen. Maar je voelt wel dat de schrijfster op de eerste plaats journaliste is, die zoveel mogelijk feiten in haar roman wilde proppen, zonder dat ze haar karakters genoeg ruimte gaf om zich op een boeiende manier te ontwikkelen. De liefde voor de bollenstreek is daar, maar de liefde voor haar familie Zeevoet is niet zo uitbundig.

ANNE-GINE GOEMANS - ZIEKZOEKERS, De Geus, 2007

Leeslinks
Over Katwijk:
Robert Haasvoet - De heugling
Over Zandvoort:
Pieter Waterdrinker - Duitse bruiloft
Over Alkmaar
Gijs IJlander - De aanstoot
Cultuurcatastrofes in romans:
David Guterson - Onze Lieve Vrouwe van het Woud
Robert Menasse - Kentering

« Terug

bol

Bestel
Anne-Gine Goemans - Ziekzoekers
via de internet boekhandel bol