Michel Quint - En mijn pijn zal zoet zijn

"Franse roman over een liefdesdrama tussen een vrouw, een dokter en GĂ©rard Philipe, een Franse filmster." 
zoetzijn.gif

Michel Quint - En mijn pijn zal zoet zijn

Een eersteklas drama in weinig woorden

Een aankomend schrijver dwaalt door La Chartreuse, een gerestaureerd klooster in Villeneuve nabij Avignon. Hij maakt er kennis met een oude man die hardop regels uit De Cid van Pierre Corneille aan het citeren is. Dit is Max Klein die zijn levensverhaal aan de schrijver vertelt. Een verhaal over oorlog, over De Cid maar vooral over een zeer passionele liefde.

'En mijn pijn zal zoet zijn' is een klein boekje dat zindert van de verhaallijnen. Er is het hedendaagse verhaal van een oude man die een aankomend schrijver zijn leven vertelt in de hoop dat deze de grote liefde tussen hem en Luz wil vereeuwigen in een boek.
Er is het verhaal over de liefde tussen Luz en de filmster Gérard Philipe.
Er is het beroemde verhaal van De Cid van Pierre Corneille.

Het toneelstuk De Cid dateert uit de jaren 30 van de 17de eeuw (1637 werd het voor het eerst opgevoerd in Parijs) en speelt in Sevilla, Zuid Spanje. Het gaat over Chimène en Rodriguez die verliefd zijn, maar wiens vaders ruzie krijgen en moeten vechten. Omdat Rodriquez' vader te oud is hiervoor moet Rodriguez de honneurs waarnemen, wat hem in een onmogelijke positie dwingt waarin hij altijd Chimènes liefde zal verliezen: of hij doodt haar vader, of wanneer hij haar vader niet doodt zal hij geen eer meer hebben en is hij alsnog geen partij voor Chimène.

Luz woont met haar familie die uit Spanje is gevlucht in het verlaten klooster La Chartreuse. Max is de zoon van een joodse rechter. Max en Luz zijn nog jong wanneer ze met veel passie de scènes tussen Chimène en Rodriguez naspelen. Max is gek op Luz maar bij Luz lijkt de vonk niet over te slaan. Dit gebeurt pas wanneer er in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog een vreemdeling Rodriguez' rol met zoveel passie kan citeren dat ze voor haar korte leven haar liefde heeft gevonden. Luz en Gérard doen elkaar beloften, waar vooral Luz zich aan zal houden. Max beseft dat hij Luz in haar liefde voor de steeds populairder wordende film- en theaterster Gérard Philipe moet steunen, anders raakt hij haar kwijt. Hij zal alles voor haar over hebben.

Waarom hun liefde verbonden is aan het verhaal van 'De Cid' is een totaal ander verhaal dat in 'En mijn pijn zal zoet zijn' uit de doeken wordt gedaan. Een ingewikkeld drama in zo weinig bladzijdes weergeven, is een knap staaltje van schrijfkunst. Wanneer het drama zich ontvouwt, beginnend bij de dood van Luz, blijf je van het ene drama in het andere overgaan. Het verhaal is intens en rijk aan beelden, zodat je de indruk hebt een veel dikker boek te hebben gelezen. Het ademt de sfeer van opera's en het doet aan 'Carmen' denken. Misschien is het boek ook wel zo lang als een opera of theaterstuk duurt. Het heeft in ieder geval hetzelfde dramagehalte en laat eenzelfde indruk achter.

Gérard Philipe was in de jaren 50 een zeer populaire Franse film- en toneelacteur, o.a. bekend van de films 'Les Liaisons dangereux', 'Les aventures de Till L'espiegle' en 'Fanfan la tulipe'.

De Franse schrijver Michel Quint woont in Noord-Frankrijk (Lille) maar laat zijn boeken meestal spelen in de Provence. Vanaf 1989 werden er regelmatig boeken van hem gepubliceerd. De echte doorbraak kwam in 2000 met 'De tuinen van de herinnering', ook al een niet zo'n volumineus werkje, dat in de pers zeer goed werd ontvangen. Ook hierin zit het thema oorlog, dat in 'En mijn pijn zal zoet zijn' bescheiden op de achtergrond meespeelt.
De Franse titel 'Et mon mal est délicieux' is ontleend aan een gedicht van de Franse dichter Appolinaire.

'En mijn pijn zal zoet zijn' is een knap geschreven verhaal voor lezers die houden van Shakespeare, andere grote klassiekers en opera's. Het is voor Francofielen en voor dramaliefhebbers. Het is een prachtig klein boekje waar je zo doorheen snelt, maar je achterlaat met een kater: is het nou al afgelopen?

MICHEL QUINT - EN MIJN PIJN ZAL ZOET ZIJN (Et mon mal est délicieux, vert. N. van Maaren) De Bezige Bij, 2004

Leeslinks
Een oud klassiek verhaal over de liefde:
William Shakespeare - Romeo en Julliet
Een wat modernere liefdesgeschiedenis:
Erich Segal - Lovestory
Romantische verhalen 

« Terug

bol

Bestel
Michel Quint - En mijn pijn zal zoet zijn
via de internet boekhandel bol