Ursula Hegi - Dagelijkse zonden

"Amerikaanse roman over Italiaanse familie in de Bronx." 
dagelijksezonden.gif

Ursula Hegi - Dagelijkse zonden

Superman

Anthony Amadeo woont in de Bronx, dat toen in de jaren 50 best nog een goede wijk was. Hij verheugt zich op de Kerst maar dan staat hem niet zo'n leuke verrassing te wachten. Zijn tante Floria, wiens man Malcolm voor de zoveelste keer Ergens Anders is, kan de huur niet meer betalen en trekt met haar tweeling Bianca en Belinda in bij Anthony en zijn ouders Leonora en Victor. Het konijn van de tweeling gaat in de badkuip, Floria's dozen bezetten de woonkamer en Bianca en Belinda logeren bij Anthony in zijn kamer. Het overvolle huishouden geeft reden tot spanningen. En op een dag wanneer Anthony rust zoekt bij het open raam gebeurt er iets wat nog generaties lang de familie zal beïnvloeden.

De Amerikaanse schrijfster Ursula Hegi is in Duitsland geboren en verhuisde kort na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika waar ze nog steeds woont. De Tweede Wereldoorlog in Duitsland is een hoofdthema in haar werk. Zowel 'Floating in My Mother's Palm', 'Stones from the River', als 'The Visions of Emma Blau' gaan over het Duitse oorlogsverleden en hoe te leven met een schuldgevoel. Voor haar non fictie boek 'Tearing the Silence: On Being German in America' interviewde ze zo'n 200 naar Amerika geëmigreerde Duitsers met wie ze over de Tweede Wereldoorlog praatte en over de rol die hun familie had gespeeld in het oorlogsgeweld.

'Dagelijkse zonden' gaat niet over een Duitse familie, maar over een Italiaanse familie. Het is maar dat de familie Amadeo vooral in het Italiaans genoemde gerechten eet, anders zou je niet weten dat ze uit Italië komen waar de voorouders begraven liggen in een klein dorpje. Ze hebben ook geen specifiek oorlogsverleden waarover ze zich vragen hoeven te stellen. Maar ze hebben wel een noodlottige gebeurtenis in de familie.

De spil van het verhaal is de dramatische gebeurtenis rond Kerst die de hele familie generaties lang zal beïnvloeden. Niet alleen de twee moeders die de eigenlijke hoofdkarakters zijn: Floria en haar schoonzus Leonora. Maar ook hun kinderen zullen hun leven zien veranderen door deze ingrijpende gebeurtenis.

Deze personen komen allemaal aan het woord in het boek, ieder in een andere tijd. De roman vangt aan in 1953 en eindigt in 2002 waarin als het ware schoon schip in de familie wordt gemaakt en Leonora en Anthony elkaar eindelijk hun geheimen toevertrouwen.

In de tussentijd gaan huwelijken stuk, worden oude liefdes teruggevonden, worden kinderen geboren en lijkt het leven voort te kabbelen zoals in elke familie. De Bronx glijdt steeds verder af tot een afbraakbuurt.

Leonora en Floria, twee totaal verschillende vrouwen die elkaar zullen vinden tijdens het dansen of een glaasje sambuca. Die altijd tegen elkaar zullen zwijgen over de rampzalige gebeurtenis toen met de kerst. Net als Anthony die sinds die dag het liefste zwijgt.

'Dagelijkse zonden' is een mooi tijdsbeeld van een generatie uit de jaren 50. Daar ligt vooral de kracht en de interesse van de schrijfster. Over hoe de Bronx veranderde, over hoe de mensen moeten leven met hun verleden, de geheimen en hun familie. Hoe een vrouw zich door het leven van ontrouw en pijn heen slaat en hoe de kinderen hun leven opbouwen met de trauma's van hun ouders.

In vloeiende zinnen voert Hegi je mee in deze familiesaga. Een mooi boek voor wie van familieromans houdt.

URSULA HEGI - DAGELIJKSE ZONDEN (Sacred Time, vert. Tinke Davids), Archipel, 2004

Leeslinks
Nog meer familiegeheimen:
Preethi Nair - Honderd tinten wit
Simon Mawer - De val
Esther J. Ending - Na Valentijn
Khaled Hosseini - De vliegeraar van Kabul
Margaret Atwood - De blinde huurmoordenaar

« Terug

bol

Bestel
Ursula Hegi - Dagelijkse zonden
via de internet boekhandel bol