Miquel Bulnes - Zorg

"Nederlandse satire over het ziekenhuisleven." 
zorg.jpg

Miquel Bulnes - Zorg

"Niet geschikt om mee te nemen op ziekenbezoek!"

Het ziekenhuisleven valt niet mee. Vooral als je dokters om je heen hebt die hun kater nog niet voorbij zijn of verpleegkundigen die zich en masse ziek melden omdat ze de nachtdienst niet aan kunnen. Dan heb je ook nog patiënten die midden in de nacht besluiten dat hun pijntje dat ze al een week hebben best wel eens heel urgent zou kunnen zijn, of er worden mensen zwaar toegetakeld naar binnen gebracht. Men spreekt in codes over hoe een patiënt er voor staat, je kunt moeilijk spreken van een hopeloos geval. En zo ziet het ziekenhuis er heel wat anders uit achter de schermen van dokters en verplegend personeel dan je ooit zou vermoeden. Tussen zware nachtdiensten door verdwijnt je huisgenote en uiteraard gaat ook de auto stuk. Het levenspad van ziekenhuispersoneel gaat niet over rozen.

Een geheel geslaagde Nederlandse debuutroman van een dokter met schrijversaspiraties. Miquel Bulnes studeerde geneeskunde in Utrecht, maar combineerde deze kunst met zijn schrijverschap. Resultaat: een frisse humoristische roman over het leven in het ziekenhuis. Niet alleen patiënten komen er bekaaid vanaf, ook collega's en ander ziekenhuispersoneel krijgen van de ik-persoon volop satirische vegen uit de pan. Na deze roman durf je eigenlijk bijna niet meer het ziekenhuis in. Een troost is dat operaties niet altijd zo ingewikkeld zijn als ze lijken. Miquel Bulnes beschrijft enige grondige ingrepen als waren het eenvoudige puzzels. Ieder zijn kunst, zullen we maar zeggen. Voor teergevoelige zieltjes die niet goed tegen medische ingrepen kunnen is het even op sommige bladzijdes slikken, want die lijken op tv-kijk-operaties op papier.
De roman is zelfs zo leuk geschreven dat het mininieme verhaallijntje er niet echt toe doet. Pas bij de ontknoping denk je: hé, er zat ook nog een verhaallijn achter die hoofdstukken. Het is Bulnes' satirische stijl en humor die boven alles uitstraalt. Lekker cynisch doet een vrouwelijke arts een boekje open over het reilen en zeilen van haar afdeling in een ziekenhuis. Daarbij komen niet alleen medische aspecten kijken, maar ook het vrouw-man zijn in het ziekenhuis. Als een doktersroman kun je 'Zorg' absoluut niet betitelen, maar wel als een goeie satire op de Nederlandse gezondheidszorg.
Sla de waarschuwing voor in het boek niet over: "Niet geschikt om mee te nemen op ziekenbezoek!" Dan zouden de ziekenhuizen wel eens leeg kunnen lopen, wat natuurlijk ook weer niet de bedoeling van het boek is.

MIQUEL BULNES - ZORG, Vassallucci 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Lab
Serieusere doch ook humoristische roman over revalideren in Frankrijk:
Bruno de Stabenrath - Salto Vitale
Duitse roman over een verzorgingscentrum:
Marc Wortmann - De weduwetrooster

« Terug

bol

Bestel
Miquel Bulnes - Zorg
via de internet boekhandel bol