William Kowalsky - Ergens in het zuiden

"Vrolijke Amerikaanse roman over jongen die zijn moeder zoekt" 
zuiden.gif

William Kowalsky - Ergens in het zuiden

Eddie's bastaard in Sant Fe

Billy Mann's opa is dood en niets staat hem nu in de weg om op zoek te gaan naar zijn moeder. Zijn enige aanwijzing is een adres in Santa Fe, waar ooit de spullen van zijn gesneuvelde vader heen waren gestuurd.
Zo trekt Billy op zijn motor in vijf dagen naar Nieuw Mexico in het Zuiden en proeft hij voor het eerst hete pepers, ziet vol verbazing de zuidelijke bevolking bestaande uit veel Mexicanen, huurt een huisje tegenover dat waar zijn moeder ooit woonde en ontmoet er nieuwe vrienden.
In een kroeg ontmoet hij de rebelse serveerster Sophia, maar zijn hart wordt gestolen door de zangeres, Consuelo, die tevens de beste geklede toilettenschoonmaakster van Santa Fe is. Ze is omgeven door 9 beschermengelen en vanaf het eerste moment dat haar blik Billy's ogen kruiste, fluisterden deze haar in dat dit haar grote liefde was.
Dan is er zijn gestoorde buurman El Perrero die gevaarlijker blijkt dan Billy vermoedde, maar gelukkig weet hij Consuelo goed te beschermen. Ralph, zijn kroegmaat en nieuwe motorvriend, had iets minder geluk.
En er is natuurlijk ook nog zijn zoektocht naar Sky oftewel Eliza McMeel, zijn moeder die hem ooit in een mandje op de stoep van zijn opa had achtergelaten.

'Ergens in het Zuiden' begint waar William Kowalski's debuutroman 'Eddie's bastaard' ophield: bij de dood van Billy's opa. Billy vertrouwt de nieuwe vrouw van zijn opa, Mildred, het grote 'Mann Huis' toe en trekt op zijn motor verder dan hij ooit is geweest: naar het warme Zuiden op zoek naar zijn moeder Sky.
Wederom weet Kowalski ons mee te trekken in een vlot en leuk verhaal. Hij kan vertellen en kan goed karakters neerzetten. Naast de hoofdpersoon Billy, is het deze keer Consuelo, die het tweede hoofdkarakter is. Maar Consuelo is niet zo flamboyant als Eddie's opa, ondanks haar circusachtergrond en haar 9 beschermengelen. Het is eerder El Perrero als gestoorde buurman en gesjeesde Vietnam-veteraan, die de rol van het leukste karakter wegkaapt. Mildred, opa's laatste liefde, lijkt wat van Billy's opa geërfd te hebben: als oudere dame weet ze nog goed van zich af te slaan. Hoewel het verhaal dat ze het Mann Huis in een opvangtehuis voor weggelopen vrouwen met kinderen verandert, heel in de verte doet denken aan het Ciderhuis van John Irving.
'Eddie's bastaard' is een zeer goed verkocht boek en nu moet Kowalski dit succes evenaren. Dat is hem niet helemaal gelukt. Het verhaal wordt wederom vlot verteld, het is leuk van toon, maar de hilarische avonturen met de zeer aandoenlijke opa en zijn opvoedkunde, de Mann-familie verhalen en bijvoorbeeld het verhaal over Billy's logeerpartij bij de familie Schumacher missen in deze tweede roman. Het is iets soberder van toon.
Toch is 'Ergens in het Zuiden' weer een heerlijk 'weg-lees-boek' in de stijl van John Irving. Het zet de broeierige sfeer van Nieuw Mexico neer, trekt je mee in rokerige kroegen en lijkt soms wel een road-movie wanneer Billy de woestijn intrekt met zijn vriend Ralph, die hem over de Turkoise Trail op zoektocht meeneemt naar de Oase van Waarheid en Gerechtigheid.

WILLIAM KOWALSKI - ERGENS IN HET ZUIDEN (Somewhere South of here), Anthos, 2001

Boekenlinks:
Voorafgaand aan 'Ergens in het Zuiden':
William Kowalski - Eddie's bastaard
Luchtige en zeer fantasierijke literatuur uit Amerika:
John Irving - De wereld volgens Garp
John Irving - Hotel New Hampshire
Mark Childress - Waanzin in Alabama
Anne Tyler - Op zoek naar Caleb
Anne Tyler - Het Heimwee restaurant

« Terug

bol

Bestel
William Kowalsky - Ergens in het zuiden
via de internet boekhandel bol