Janet Fitch - Portret in zwart

"Roman over meisje dat wordt geconfronteerd met moeder van vriend die zelfmoord heeft gepleegd." 
portretzwart.gif

Janet Fitch - Portret in zwart

Los Angeles is calling

De jaren 80 in Los Angeles. De twintigjarige Josie Tyrell beweegt zich in de punkwereld van duistere kroegen en krakkemige drugspanden. Om haar geld te verdienen speelt ze rolletjes in films van filmacademiestudenten en staat ze model op kunstacademies. Zo heeft ze ook Michael Faraday leren kennen, een student op de kunstacademie. En ook al had hij een beroemde moeder die concertpianiste was en zijn vader een bekende schrijver, Michael hield van de pure wereld waarin Josie leefde, ook al kwam ze uit een armoedig milieu in Bakersfield. De twee hadden een bohemie-achtig nestje gemaakt van hun kleine woning, compleet met een muurschildering van Montmartre. Josie kon haar geluk niet op.

Tot de dag dat de politie kwam vertellen dat Michael zelfmoord had gepleegd. Dan stort Josie in, want ze kan maar niet begrijpen waarom Michael haar zomaar in de steek liet. Hield hij niet genoeg van haar, had zij iets verkeerds gezegd? Al snel na zijn dood wordt ze geconfronteerd met Michael's moeder Meredith Loewy, die ook niet kan accepteren dat haar zoon dood is. Ze geeft Josie de schuld ervan: zij heeft hem met al haar liefde niet tegen kunnen houden. Later komt Josie erachter dat juist Meredith invloed op zijn dood heeft gehad. Ze had zo'n nauwe band met Michael dat die hem misschien wel verstikte.

Josie leert pas na Michaels dood zijn wereld kennen. Die van een rijke familie waarin alle luxe zo vanzelfsprekend lijkt. Maar ook de duistere relatie tussen moeder en zoon. Josie komt erachter dat niet alles waar was wat Michael over zijn verleden en zijn familie had gezegd.

Meredith kan Josie niet met rust laten, net als Josie denkt iets van Michael terug te vinden in het grote huis waarin Meredith woont. De twee vrouwen stoten elkaar af, maar worden als magneten telkens weer naar elkaar toe getrokken. Zo dreigt Josie zichzelf te verliezen. Te veel alcohol, drugs en de verleidelijke wereld van Meredith.

Net als in haar succesvolle debuutroman 'Witte oleander' speelt een verstikkende moederliefde de hoofdrol in het tweede boek van de Amerikaanse schrijfster Janet Fitch. En net als haar eerste boek is ook haar tweede boek een verhaal dat je ademloos uitleest.

Waarom heeft Michael zelfmoord gepleegd? Dat is de vraag voor zowel Josie als de lezer. Josie had het niet in de gaten, maar terugdenkend aan haar leven samen met Michael beseft ze dat Michael depressief was. Nog later denkt ze ook te weten waarom. Ze wordt aangetrokken tot de wereld van Meredith omdat ze daar de laatste sporen van Michael hoopt aan te treffen en zo te begrijpen waarom haar liefde hem niet had kunnen tegenhouden. Omdat ze uit een arme familie komt is het ook de rijkdom die haar aantrekt.

Toch omarmt Josie niet geheel zonder tegenstribbelingen de rijke wereld van Meredith. Ze blijft wantrouwig, tenslotte is Michael niet voor niets uit die wereld weggevlucht en in haar armen terechtgekomen. Deze strijd om de rouw om Michael de baas te kunnen en haar nieuwsgierigheid naar wie Michael eigenlijk was, is op een huiveringwekkend mooie manier verwoord door Janet Fitch.

Daarbij zet de schrijfster een sfeervol tijdsbeeld neer van de jaren 80 in Los Angeles, van de punkwereld met zijn rauwe muziek, bonte kleding en vooral de eigenzinnige uitgaansgelegenheden, die in schril contrast stonden met de wereld van een beroemde klassieke pianiste die woonde in de heuvels waar achter hoge heggen en hekken kapitale villa's verborgen liggen.

'Portret in zwart' is een roman die je niet meer loslaat wanneer je begint te lezen. Janet Fitch neemt je vanaf de eerste bladzijden in haar greep met haar pakkende schrijfstijl en haar verhaal over het arme punkmeisje en de grote concertpianiste. Maar vooral over de strijd van een jong meisje die haar wereld even dreigt te verliezen.

JANET FITCH - PORTRET IN ZWART (Paint it Black, vert. Bartho Kriek en Ronald Vlek), De Bezige Bij, 2006

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Witte oleander
Over een vrouw die de zelfmoord van haar man niet verwerkt heeft:
Helmut Krausser - Pijn
Verstikkende moederliefde:
Robert Menasse - Kentering
Paula Fox - De kinderen van de weduwe
Over de jaren 80 in Nederlands:
Joost Niemöller - Broer
Leon Gommers - De ziel van de kakkerlak

« Terug

bol

Bestel
Janet Fitch - Portret in zwart
via de internet boekhandel bol