Rachel Cusk - In de beste familie

"Engelse roman over een man die met zijn huwelijk worstelt." 
bestefamilie.gif

Rachel Cusk - In de beste familie

Uit balans

Michaels huwelijk dreigt op de klippen te lopen en daarom wijkt Michael uit naar een veilige haven. De familie Hanbury waar hij vroeger ooit was geweest en waarvan hij dacht dat het een ideale familie was, blijkt echter net zo wankel als Michaels huwelijk en het huis waarin hij woont.

Rachel Cusk werd bejubeld om haar drie voorgaande romans: 'Saving Agnes', 'A Country Life' en 'Arlington Park'. Cusk beschrijft graag de gewone mensen met al hun fouten en onhebbelijkheden. Geen van haar hoofdpersonen zijn ronduit sympathiek.

Ook Michael uit 'In de beste familie' is geen grote held. Het lukt hem niet contact met zijn vrouw te krijgen om hun huwelijk te redden, hij vlucht voor hun falende verbindtenis, hij is niet duidelijk in wat zijn 3-jarige zoontje kan schelen, die achterloopt met praten en in zijn motoriek, het lukt hem niet het contact met zijn oude vriend opnieuw op te bouwen en wanneer daar ook een crisis uitbreekt, vlucht hij opnieuw terug naar zijn eigen onzekere situatie.

Toch weet Michael wel een klein beetje wat hij niet wil: zo'n steriel modern huis in een nieuwbouwwijk zoals waar Adam woont. Hij wil ook geen perfecte vrouw zoals Adam heeft, Lisa, die overal greep op lijkt te hebben. Hij wil ook het zusje van Adam niet meer, Caris, die van mooie tiener is uitgegroeid tot een excentrieke dikke zwevende vrouw die een veel te grote mond heeft.

Michael is als het oog van een orkaan: rondom hem heen vechten mensen voor hun idealen, voor waarin ze geloven, voor wie ze willen worden. Rebecca vindt geen steun in hem om haar eigen balans te vinden, de familie Hanbury vecht om het landgoed Egypt, terwijl Michael in hun midden zit en verbijsterd de diverse tirades en onthullingen aanhoort.

Michael is, zoals Rebecca hem later schrijft, te bang om te leven.

Ook de schrijfster heeft met haar verhaal niet haar kop uitgestoken. Ook zij is bang om te veel stof te doen opwaaien. Het verhaal dat vooral uit dialogen bestaat, ketst af op goedbedoelde zinnen die vooral langs elkaar heen schieten. Hoe mooi sommige dialogen ook proberen te vertellen, hoe hard Cusk ook haar best doet om op een originele manier een uit de rails lopende familie te portretteren, voor de lezer willen de zinnen maar niet in het gelid gaan lopen om een verhaal te vertellen. Net als voor Michael blijft er voor de lezer een verontrustende wereld over waarin mensen een verhaal proberen te vertellen dat niet in het boek mag staan, omdat het een ander verhaal is.

Ook de Engelse schrijver Jon McGregor houdt van stilte in zijn boeken en houdt zijn onderwerpen en personages het liefst zo dicht mogelijk bij het leven van alledag. McGregor weet in tegenstelling tot Cusk echter de lezer met zijn verhalen te boeien. Door kleine verontrustende boodschappen, door zijn pakkende manier van schrijven, creëert hij net als Rachel Cusk een wereld met kleine drama's waarmee de hoofdpersonen moeten leven.

Het leven van alledag kan boeiend zijn, maar het moet niet te minimaal worden beschreven. Rachel Cusk gebruikt mooi proza, maar mist het om haar karakters en haar verhaal wat meer passie te geven.

RACHEL CUSK - IN DE BESTE FAMILIE (In the Fold, vert. Marijke Versluys) De Bezige Bij, 2007.

Leeslinks
Over het gewone leven:
Jon McGregor - Vele manieren om te beginnen
Jon McGregor - Als niemand over opmerkelijke dingen spreekt
Kleine momenten met grote gevolgen:
Trezza Azzopardi - Herinner mij
Ali Smith - Hotelwereld
Laura Kasischke - Het leven voor haar ogen
Over een meanderend dood meisje:
Nicolas Michel - De laatste reis van Emilie
Over de dood:
Jim Crace - Een man, een vrouw en de dood

« Terug

bol

Bestel
Rachel Cusk - In de beste familie
via de internet boekhandel bol