Saskia de Coster - Held

"Originele Vlaamse roman over een meisje en haar vijand." 
hedlcoster.gif

Saskia de Coster - Held

Scharensliep

Haat en liefde gaan vaak samen. In 'Held' van Saskia Coster groeit deze tegenstelling perfect uit tot een innig duo. De 9-jarige Lien bloeit helemaal op wanneer haar vijand op school zijn entree maakt. Marcus Bail, door Lien Misbaksel gedoopt, is een contactgestoord jongetje dat al snel merkt van wie hij aandacht krijgt. Lien maakt hem 'partner in crime' en het duo voert snode plannen uit. Degene die nu denken dat de haat is omgeslagen naar liefde, kan het goed mis hebben.

Saskia de Coster heeft tussen de twee zwart-wit stellingen haat en liefde een kleurenpalet uit de muur gerukt dat zowel zwart als wit doet vervagen. Met haar veelzeggende zinnen is dit niet zomaar een verhaaltje over haat en liefde, het is een avontuur geworden van woorden en beelden.

Saskia de Coster is niet alleen schrijfster van tot nu toe 4 boeken (Vrije val, 2002, Jeuk, 2004, Eeuwige roem, 2006 en Held, 2007), maar ze is ook beeldend kunstenaar. Ze rijgt haar woorden dan ook niet aaneen om zinnen te maken, maar bouwt met haar woorden sterke zinnen die zo beeldend mogelijk overkomen. Die meerdere kanten hebben en waarvan velen een juweeltje op zich zijn.

We hebben het hier echter niet over poëzie, maar over een roman met een verhaal. En ook hierin zie je de hand van een kunstenaar. Want De Costers verhaal is net zo goed een bouwwerk als haar zinnen. Een toren die omhoog klimt naar de hemel, om tot een climax te reiken. Want het verhaal van Lien en Marcus eindigt niet bij het einde van hun jeugd.

Net als vele torens kent het verhaal op het einde ook zijn spits. Dan is er de originele mevrouw gps die Lien vergezelt, op zoek naar Marcus, die inmiddels een militaire carrière achter de rug heeft. Het is God die Lien heeft opgedragen deze missie uit te voeren. Het is Lien echter die de haan op de toren plaatst: een onverwachte rode kemphaan.

'Held' is geen conventioneel verhaal, maar is vooral dankzij de krachtige taal en de mooie verbeelding van De Coster een avontuur voor de lezer. Het wapen in het boek is de schaar. Marcus knipt woorden uit, Lien wroet ermee om woorden te voorschijn te halen. Marcus en Lien vormen de twee helften van de schaar die gehanteerd wordt door de schrijfster. Waarmee ze barokke hoeken knipt in een vlijmscherp verhaal.

SASKIA DE COSTER - HELD, Prometheus, 2007

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Jeuk
Nog een Belgisch woordenballet:
Peter Verhelst - Tongkat

« Terug

bol

Bestel
Saskia de Coster - Held
via de internet boekhandel bol