Tomas Lieske - Dünya

"Roman over twee Nederlandse mannen en een kind tussen de wereldoorlogen in Turkije." 
dunya.gif

Tomas Lieske - Dünya

Het luchtschip

De romans van Tomas Lieske kenmerken zich door een internationaal karakter. Zijn personages komen niet altijd uit hetzelfde land en nemen altijd historische bagage mee, van het ene naar het andere land. Zo speelt in 'Franklin' de Rus Niel een grote rol, die uit de gevangenkampen van de Tweede Wereldoorlog komt, en in 'Gran Café Boulevard' heeft de Spaanse Pili, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog en het Franco regime het nodige had meegemaakt, een sleutelrol.

Ditmaal wilde Lieske iets schrijven over een soort vader-kind-band. Natuurlijk hoeven we dan niet op een familieverhaal te rekenen bij Lieske. Lieske houdt van personages die in uitzonderlijke posities komen. En dat is ook de charme van zijn werk: ongewone situaties die van de personages uitzonderlijke karakters maken.

In 'Dünya', de tweede roman van Tomas Lieske die zich in Turkije afspeelt, vinden we twee Hollandse achterneven, Simon en Otto, die onder barre omstandigheden de Turkse baby Julia grootbrengen. De Turkse vrouw Dünya is het vierde hoofdkarakter van de roman. Haar liefde voor het bruisende leven in Istanbul brengt haar ten val, waarna ze verbannen wordt naar het door armoede geplaagde platteland.

Simon en Otto trokken op avontuur uit en lieten zich ronselen door het Engelse leger. Zo kwamen ze op 19 februari 1915 op het Turkse schiereiland Gallipoli terecht, waar de beroemde Slag van Gallipoli plaatsvond tussen het Ottomaanse leger en de Engelsen en Fransen, waarbij zo'n half miljoen soldaten omkwamen.

Simon en Otto overleefden de slachtpartij, maar werden wel gevangengenomen. De stoet krijgsgevangenen trok hongerig en koud door Turkije. Onderweg kwam Simon aan een baby, wat voor hem en Otto de kracht gaf om te overleven.

Julia groeide op in een gevangenkamp waar ze in lompen gehuld in de modder speelde met vodden en takjes. Later kwamen ze vrij, maar bleven ze in relatieve armoede leven. Dünya werd bij de twee Hollanders en het kind te werk gesteld als huishoudster om deze vreemde mensen te bespioneren. En terwijl Simon aan een luchtschip op de fabriek werkte en Otto liep te lanterfanteren, zorgde Dünya niet alleen voor een netter huis, maar ook voor een betere opvoeding van Julia.

Het verhaal eindigt op 7 mei 1937. De dag dat het luchtschip een proefvlucht zou maken. De dag dat Kemal Atatürk kwam kijken naar de vlucht van het eerste Turkse luchtschip. De dag dat Dünya hoopte de mooie tijden van weleer te kunnen terugroepen. De dag dat Dünya vreesde dat Julia over het geheim van haar moeder zou horen.

Lieske speelt met het lot van de hoofdpersonen. Liefde is bij hem nooit zonder meer liefde. Hij brengt de vaderliefde tot wankelen, hij brengt de echte liefde als dubieus. Succes is relatief. Het brengt de hoofdpersonen nooit verder in hun leven.

Op de achtergrond het arme platteland van Turkije dat regelmatig werd verstoord door oorlog en rondzwervende soldaten. De mensen merkten nauwelijks dat het Ottomaanse Rijk overging in het nieuwe Turkije, net als Otto en Simon er geen idee van hadden wie de eerste wereldoorlog eigenlijk had gewonnen.

'Dünya' is wederom een prachtig verhaal van een schrijver die de grenzen van de mensen en de geschiedenis graag aftast. En ook al gaat het deze keer over een vader die op den duur de vaderliefde verwart met een andere liefde, het verhaal over de ontberingen van twee Nederlandse jongens die zich op de verkeerde plek in de geschiedenis bevinden en het verhaal over een vrouw die zo graag de luxe omarmde die ze kende uit de hoofdstad, raakt je in je hart.

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Gran Café Boulevard

Nachtkwartier
Franklin

Omzwervingen over het Turkse platteland
Panos Karnezis - Het doolhof
Over de oorlog in Turkije:
Louis de Bernières - Vogels zonder vleugels
Over het rijke Istanbul:
Orhan Pamuk - Istanbul

 

« Terug

bol

Bestel
Tomas Lieske - Dünya
via de internet boekhandel bol