Gaia Lyn - De bezoeker

"Nederlandse roman over een welzijnwerkster en een tehuis voor zwaar getraumatiseerde kinderen." 
bezoeker.gif

Gaia Lyn - De bezoeker

De Vrouw Die Meehelpt Aan Het Welkom Heten Van Kinderen Die Niet Welkom Zijn

Elin du Bois krijgt de baan als groepsleidster op een boerderijproject voor zwaar getraumatiseerde kinderen. Elin wil wat aan de wereld doen en is helemaal in haar nopjes met deze baan. De kinderen Kaya, Timo, Sylvia en Duna zijn natuurlijk niet makkelijk. Maar langzaam ziet ze een band groeien die zowel de kinderen als haar goed doet.
Naast deze zware baan correspondeert ze ook nog eens met een ter dood veroordeelde gevangene in Amerika, George.
In het leven gaat het echter nooit zoals je zou willen. Het is maar de vraag of het boerderijproject voldoende subsidie blijft krijgen en ook George zijn executie zal niet lang op zich laten wachten. Elin, die op zoek is naar haar eigen houding in het leven, zal merken dat ze door haar werk op de boerderij aan het veranderen is.

De schrijfster Gaya Lyn is moeder van 2 kinderen en groepsleidster in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het onderwerp van mishandelde kinderen is haar dus niet vreemd. Maar het zijn twee pittige onderwerpen die ze als thema's in haar debuutroman behandelt: de opvang van zwaar getraumatiseerde kinderen en de doodstraf in Amerika. Over slachtoffers en over monsters. Daar gaat het boek over.

Maar ook over de ontdekking dat in ieder mens een monster kan schuilen. Want hoe moet je je indekken tegen kinderen die in hun machteloze woede woorden naar je kop gooien als "Kutwijf! Tyfuswijf! Stoephoer! Klerewijf!" Of hoe ga je met je baby om die maar niet op wil houden met huilen?

Op een openhartige wijze en op vlotte toon laat Gaia Lyn zien dat ze niet alleen welzijnswerkster is maar ook een schrijfster. In korte stukjes schrijft ze over haar eigen gevoelens en schetst ze dieptepunten, maar ook vertederende momenten van positiviteit. De schetsen over de kinderen op de boerderij zijn rake en levendige schetsen. Dit alles is zo gedoseerd dat ondanks het zware onderwerp het een boek is geworden dat veel mensen zal aanspreken.

Ondanks dat de hoofdstukken uit korte stukjes bestaan vormen ze aaneengeregen een verhaal dat langzaam naar een confrontatie toegestuurd wordt. Daarin komt Elin zowel tegenover de slachtoffers als tegenover een dader te staan. Hoe stel je je dan op? Ook hier kiest Gaia Lyn weer voor een wijze opstelling terwijl ze aan de andere kant een onvermijdelijke stelling inneemt over hoe het leven nu eenmaal niet loopt zoals jij dat wilt.

Een mooie roman over zowel de zorg in Nederland als over een vrouw die worstelt met een zware baan in de welzijnshulp.

GAIA LYN - DE BEZOEKER, Vassallucci, 2004

Leeslinks:
Over opvang:
Annie van Keymeulen - Rosa's Huis
Lia Tilon - Huizen van papier
Over daders:
Trezza Azzopardi - Herinner mij
Maggie Gee - Een gewoon gezin
Zoë Heller - Kroniek van een schandaal
Sabina Murray - Een verslindende obsessie
Een satire op het ziekenhuiswezen:
Miquel Bulnes - Zorg

« Terug

bol

Bestel
Gaia Lyn - De bezoeker
via de internet boekhandel bol