Anne Enright - De samenkomst

"Proza├»sche Ierse roman over een vrouw die haar broer heeft verloren." 
samenkomst.jpg

Anne Enright - De samenkomst

De crisis van Veronica

Voor iemand die denkt dat dit boek over een samenkomst van een familie gaat, heeft het mis. De familie komt aan het eind weliswaar samen voor de begrafenis van een van zijn familieleden, de samenkomst van de titel is meer een samenkomst van gedachtegangen, herinneringen, gissingen. Een samenkomst van feiten en gebeurtenissen die hebben geleid tot de crisis van Veronica.

Sinds de dood van haar broer Liam heeft Veronica geen rust meer. Ze heeft geen geduld meer voor haar kinderen, geen liefde meer voor haar man. Ze raakt op drift wanneer ze het lichaam van haar broer in Engeland moet gaan ophalen. Ze slaapt niet meer, ze vindt het vreselijk om haar moeder te confronteren met weer een dode in de familie.

Terwijl ze doet wat ze moet doen, slaan haar gedachten op hol. Ze probeert het leven van haar oma te reconstrueren: Ada Merriman, die trouwde met Charlie. De man die haar aan Charlie had voorgesteld, Nugent, is echter nooit ver van haar huishouden. Wat heeft er zich afgespeeld in de tijd dat Nugent zijn oog op Ada liet vallen?

Veronica kan alleen maar gissen. Ze probeert haar herinneringen aan de tijden dat zij, Liam en haar jongere zusje Kitty bij Ada logeerden, voor de geest te halen. Maar de gelukkige tijden die ze in oma's huis doorbracht, draaien om een gebeurtenis heen, die helemaal niet leuk was. Die zelfs misschien wel hebben geleid tot de dood van Liam. Om tot deze kern van de zaak te komen, draait Veronica om feiten en verzinsels, tot ze er niet meer onderuit komt om het te vertellen.

De Ierse schrijfster Anne Enright, die voor dit boek de Booker Prize 2007 ontving, is net als haar hoofdpersoon: ze draait om de gebeurtenissen heen. Voor zover er al van gebeurtenissen kan worden gesproken. 'De samenkomst' is vooral één grote gedachtegang van Veronica. Actie komt er niet veel in voor. Anne Enright wikt en weegt de woorden die ze Veronica in de mond legt. Veronica zoekt in haar verleden, ze herinnert zich haar grote familie, haar jeugd, haar liefde voor haar broer Liam, dat heel vaak ook geen liefde was. Waarom werd ze kwaad, waarom liep ze weg, waarom schold ze hem wel eens uit?

Veronica probeert niet alleen de leegtes rond haar oma in te vullen, ze probeert ook haar crisis waarin ze is geraakt sinds haar broer is overleden, te ontleden, te benoemen, te boven te komen. Ze legt haar huwelijk onder de loep, ze beschrijft haar vader, ze geeft af op de familie met elf kinderen waarin ze is grootgebracht.

Veronica beschrijft haar familie niet in de meest liefdevolle woorden. Er worden geen zoete broodjes in dit boek gebakken, er wordt een persoon aan het woord gelaten die kwaad is. Kwaad op een verleden dat niemand kent, een verleden dat Veronica heeft willen vergeten, een verleden dat haar lieve broer Liam van haar heeft weggenomen.

In prachtige poëtische stijl worden we meegenomen in de gedachtenkronkels van Veronica. En heel langzaam kan de lezer zich zo een beeld vormen van de familie van Veronica en hoewel Liam lang niet zoveel wordt beschreven als zijn oma, doemt er ook langzaam een beeld op over wie Liam was.

Anne Enright heeft de Booker Prize niet gekregen voor haar verhaal over de familie van Veronica. Ze kreeg de prijs voor haar meeslepende stijl waarin ze schrijft. Een stijl die niet rechttoe rechtaan vertelt, maar die de lezer confronteert met zoveel observaties en gedachten dat daar vanzelf een verhaal uit gedistilleerd kan worden. Anna Enright heeft als goede gewoonte haar verhaal te rekken, te strekken, of te duwen tot ze heeft gevonden wat ze wil. Ze kruipt in de huid van personages om ze te laten twijfelen, ze te laten leven, ze te laten schelden of lief te hebben.

'De samenkomst' is een prachtig boek over een vrouw die de dood van haar broer moet leren accepteren. Maar het is vooral een krachtig geschreven verhaal waarin beelden en zinnen om elkaar heen lijken te dansen. Net als in haar vorige roman, waarin Anne Enright het verhaal vertelde over Eliza Lynch, een Ierse dame die als vrouw van een president naar Paraguay afreisde.

ANNE ENRIGHT - DE SAMENKOMST (The Gathering, vert. Piet Verhagen), De Bezige Bij 2007

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Het genoegen van Eliza Lynch
Over andere familiesamenkomsten:
Jonathan Franzen - De correcties
Rachel Cusk - In de beste familie
Paula Fox - De kinderen van de weduwe

« Terug

bol

Bestel
Anne Enright - De samenkomst
via de internet boekhandel bol