Jonathan Coe - De regen voor hij valt

"Engelse roman over de relatie tussen twee nichten en hun familie." 
regenvoorhijvalt.jpg

Jonathan Coe - De regen voor hij valt

Een familiealbum

Jonathan Coe staat dankzij zijn eerder geschreven boeken bekend als een humoristische schrijver met sociale en politieke thema's. 'De regen voor hij valt' is een keerpunt in zijn carrière: een familieverhaal zonder humor of politieke boodschap, maar wel in een uitdagend rustige stijl.

Het is het verhaal van Rosamund die op drieënzeventigjarige leeftijd sterft. Haar erfenis moet verdeeld worden tussen een neef, nicht Gill en een voor de familie praktisch onbekende achternicht: Imogen.

Vlak voor haar dood heeft Rosamund 3 cassettes ingesproken voor Imogen. Wanneer ze Imogen niet kunnen vinden, moet Gill maar naar het verhaal luisteren. Gill kan zich Imogen nog wel vaag herinneren van een familiebijeenkomst, heel vroeger: een hoogblond, stil, blind meisje. Samen met haar twee dochters probeert ze Imogen te vinden. Wanneer dit niet lukt, spelen ze de cassettes af, waarop Rosamund het verhaal vertelt over hun familie, maar in het bijzonder over haar relatie met haar nicht Beatrix en haar dochter Thea, de moeder van Imogen.

Rosamund vertelt op een originele manier over een tijdspanne van 50 jaar, die begint in de Tweede Wereldoorlog, waarin ze naar een oom en tante werd gestuurd op het platteland. Ze heeft 20 familiefoto's genomen als uitgangspunt. Ze beschrijft niet allleen de foto's, maar ook de momenten waarop ze zijn genomen en alles wat er rond die momenten speelde.

En dat is niet zomaar een familieverhaal. Het is het verhaal over een vriendschap tussen twee nichten die de tand des tijds niet overleeft. Beginnend met een stevige vriendschap - Rosamund adoreerde haar iets oudere nicht toen ze haar net kende - en eindigend in een niet te stuiten verwijdering van elkaar.

Vriendschap, liefde, haat, jaloersheid, maar vooral het uit elkaar groeien, zijn de voornaamste eigenschappen waartegen de vriendschap tussen Beatrix en Rosamund niet is opgewassen.

Rosamund geeft haar familiebanden echter niet zomaar op: ze heeft zich een beschermende rol toebedacht voor Beatrix' dochter Thea, die als kleuter enige maanden in de steek werd gelaten door haar moeder en liefdevol werd opgenomen door Rosamund en haar toenmalige vriendin Rebecca.

Het thema 'moeder en dochter' is dubbeldik vertegenwoordigd in 'De regen voor hij valt'. Vooral het thema van slechte moeders. Het lijkt bij Beatrix een erfelijke familiezonde te zijn.

Gill heeft hier geen last van. Zij heeft een goede relatie met haar beide studerende dochters die gefascineerd meeluisteren naar het verhaal van Rosamund.

Jonathan Coe heeft met dit verhaal bewezen dat hij een goede schrijver is: het familieverhaal dat de foto's oproept, is bij vlagen zoetsappig, maar heeft vooral een bittere ondertoon. Hij vertelt over drie generaties vrouwen na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de tijdsbeelden niet ontbreken.

Dat de ontknoping echt schokkend is, zoals op de achterflap wordt vermeld, vind ik niet helemaal terecht. Misschien meer onwaarschijnlijk. Blijft over een familie-album waarvan de foto's op meeslepende wijze worden beschreven. Iedere familie zou zo'n tante Rosamund moeten hebben om de familiekronieken in geuren en kleuren te vertellen.

JONATHAN COE - DE REGEN VOOR HIJ VALT (The Rain Before It Falls, vert. Cecilia Tabak), Querido 2007

Leeslinks
Meer Engelse familieromans met ontknoping:
Jon McGregor - Vele manieren om te beginnen
Diane Setterfield - Het dertiende verhaal
Wesley Stace - Versleuteld verleden
Trezza Azzopardi - De schuilplaats

« Terug

bol

Bestel
Jonathan Coe - De regen voor hij valt
via de internet boekhandel bol