Colm Toibin - Het lichtschip van Blackwater

"Ierse roman over 3 generaties vrouwen bijeengekomen voor een aan aids stervende jongen." 
blackwater.jpg

Colm Toibin - Het lichtschip van Blackwater

3 moeders en 1 zoon

Na een vrolijk Iers feest en na het uitzwaaien van man en kinderen die op vakantie gaan, wordt Helen geconfronteerd met een vriend van haar broer die haar vertelt dat Declan in het ziekenhuis ligt. Hij heeft aids, is zwaar ziek en wil haar zien. Ook heeft Declan gevraagd of Helen haar moeder Lily in wil lichten over zijn ziekte. Helen is geschokt en bevreemd. Zij heeft helemaal geen contact meer met haar moeder. Daarom gaat ze eerst naar haar grootmoeder in Wexford, alvorens zich met haar moeder te confronteren.
Declan mag uit het ziekenhuis en wil naar zijn oma's huis in Wexford. Helen's moeder zou het wel anders hebben gewild, maar haar zoon is te ziek om hem tegen te spreken. Helen zou het liefst ook thuis zijn gebleven, een verblijf met haar moeder bij haar oma spreekt haar absoluut niet aan.
Declan wordt geïnstalleerd in het het oude huis aan zee waar hij goede herinneringen aan heeft. Oma's poezen zitten op de kast, tot groot vermaak van Larry, een vriend van Declan die net als een andere vriend Paul zich ook vestigen in het huis om hun vriend te verzorgen.
De oude oma die via een grote tv de nieuwe wereld probeert bij te houden is minder geschokt door de 3 homo's die ze opeens onder haar dak heeft dan Lily, die moeite heeft met het 'anders-zijn' van haar zoon en met Paul en Larry.
Helen bekijkt van een afstand hoe haar moeder het huis probeert te runnen zoals ze altijd al heeft gedaan. Maar het is oma's huis en de vrienden van haar zoon zijn oma's gasten.

Hoewel de thema's aids en homoseksualiteit in de roman zwaar aanwezig zijn, is het eigenlijke hoofdthema dat van de familiebanden van Helen, die sinds de dood van haar vader beschadigd zijn. Al in geen jaren had ze haar moeder meer gezien, zelfs haar man en kinderen hebben nog nooit kennis met haar gemaakt en nu, door de ziekte van haar broer, wordt ze gedwongen een aantal dagen in haar moeders gezelschap te verkeren. Na de dood van haar vader leek het alsof haar moeder geen aandacht voor haar had, later zelfs vond ze zich gebruikt door zowel haar moeder als grootmoeder toen ze de zomers in oma's pensionnetje moest werken, terwijl haar broer flierefluitend de zomers met zijn vrienden doorbracht.
Terwijl men bezorgd de doodzieke Declan verzorgt, vinden in andere kamers confrontaties plaats of worden er intieme onthullingen gedaan. Niet alleen over Helens verleden, maar ook over Larry's. Harde woorden vallen er tenslotte wanneer Declan's gezondheid naar beneden keldert. Maar wat bij de ene dood is genomen, komt bij een andere dood weer terug.
De Ierse schrijver Colm Tóibín (1955) doceerde 3 jaar Engels in Barcelona en werd toen hij weer naar Ierland ging journalist, onder andere voor de Sunday Independent. Homosexualiteit en aids zijn terugkerende thema's in zijn romans.
'Het lichtschip van Blackwater' is noch een uitgesproken Ierse roman, noch een uitgesproken homo-roman. De ietwat slappe simpele stijl waarin het boek is geschreven mondt niet uit in geweldige zinnen. Het zijn vooral de thema's en de confrontaties hiermee die het boek overeind houden. Zowel Larry als oma zorgen voor de kleurrijke momenten in het boek, Helen en Lily voor de vonken. Het Ierse leven, het eindeloos thee zetten en een Iers stukje strand vormen de achtergrond.

COLM TÓIBÍN - HET LICHTSCHIP VAN BLACKWATER (The Blackwater Lightship, vert. Anneke Godijn en Rob van der Veer) De Geus, 2002

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

Het huis van de namen


Meer boeken over aids:
Eben Venter - Ik stamel ik sterf
Michael Cunningham - Bloedverwanten
Christophe Honoré - De kwestie Leo

Paul Golding - Het feest der zinnen

 

 

« Terug

bol

Bestel
Colm Toibin - Het lichtschip van Blackwater
via de internet boekhandel bol