Elia Barceló - Bal masqué

"Spaanse roman over een biograaf van een fictieve Argentijnse schrijver in Parijs." 
balmasque.jpg

Elia Barceló - Bal masqué

In de schaduw van Luis Zafón

Ariel Lenormand wil de biografie schrijven van de overleden schrijver Raúl de la Torre. Raúl leefde het grootste deel van zijn leven in Parijs en daar gaat ook de Duitse Ari heen. De eerste stap voor hem is het benaderen van Raúl's naasten: zijn ex-vrouw Amelia en zijn ex-uitgever André. Het leven van Raül bevat heel veel onopgeloste mysteries, waar zelfs zijn beste vrienden niets van weten. Waarom verliet Raúl bijvoorbeeld zijn geliefde Amelia voor de feeks Amanda?

Hoewel Amelia moeilijk benaderbaar is, lukt het Ari toch een deuk in haar harnas te krijgen. Hij weet niet dat hij zoveel op Raúl lijkt, dat Amelia hem hierdoor steeds dichter bij zich laat. Ari wordt ook veel gesteund door André en zijn vriend Yves, die allen dierbare herinneringen aan Raúl hebben. Maar toch stuit André op spanningen, die steeds hoger oplopen, hoe meer hij over het leven van Raúl vindt.

Schrijvers en biografen beginnen een steeds populairder onderwerp te worden in de literatuur. Maar bij het 'Bal Masqué' van Elia Barceló moet je meteen aan het boek 'De schaduw van de wind' van Carlos Luis Zafón denken: ook daar was sprake van een zoektocht naar een schrijver. Raúl de la Torre echter hoeft niet gezocht te worden: hij is dood. Maar net als 'In de schaduw van de wind' moeten er wel wat mysteries opgelost worden.

Het verhaal speelt in Parijs waar Ari een nederig onderkomen huurt en al snel in contact komt met Solange, een vrouw wiens oom een boek van Raúl had waarin een mysterieuze opdracht staat. Parijs komt echter lang niet zo mooi uit de verf als Barcelona, waar Luis Záfon zijn verhaal nog eens aandikte met kletterende regen, donkere steegjes of mist.

Terwijl de zoektocht van Daniel Sempere naar Julian Carax haast mythische vormen aanneemt, blijft de zoektocht van Ari naar het verborgen leven van Raúl de la Torre steken in een aaneenschakeling van te toevallige vondsten en in elkaar gewrochten theoriën. Gelukkig gunt de schrijfster af en toe de lezer een kijkje in wat er echt is gebeurd, zodat het verhaal niet helemaal van veronderstellingen aan elkaar hangt.

Raúl de la Torre wordt nooit een sympathieke en levendige figuur voor de lezer. Speurneus Ari blijft wat dat betreft te veel op de voorgrond, net als zijn relatie met Amelie. Toch worden langzaam de witte plekken uit het leven van Raúl ingekleurd, wat een beetje de spanning in het verhaal houdt en de reden is waarom je door blijft lezen. 'Bal masqué' is bij lange na geen passionele roman zoals 'In de schaduw van de wind'. Ook al hebben meerdere karakters een 'masker' op wegens de dingen die ze verzwijgen, een erg geanimeerd bal is het niet.

ELIA BARCELÓ - BAL MASQUÉ (Disfraces terribles, vert. Dorotea ter Horst), Querido 2007

Leeslinks:
Romans over biografen en schrijvers:
Scarlett Thomas - De verdwijning van Thomas Lumas
Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind
Diane Setterfield - Het dertiende verhaal
Walter van den Broeck - De veilingmeester
Greta Seghers - De opdrachtgeefster

« Terug

bol

Bestel
Elia Barceló - Bal masqué
via de internet boekhandel bol