Clifford Cremer - Bomberjack

"Biografisch debuut van de zoon van Jan Cremer." 
bomber.gif

Clifford Cremer - Bomberjack

Choquerende Cremer de Tweede

Clifford en zijn broer Clint worden al op jonge leeftijd gedumpt bij hun uit Polen afkomstige oma en haar dochter Rita, die het leeuwendeel van de opvoeding op haar conto neemt. Pa - 'Ik Jan' - en vrouw zijn uit de ouderlijke macht gezet en komen voor de rest slechts enkele keren voor in het boek.
De broertjes houden het liefst van oorlogspelletjes en hebben een redelijke jeugd in Enschede. Tot Rita meer tijd voor zichzelf wilt en de broertjes in een pleeggezin moeten bij een softie welzijnswerker en zijn burgerlijke familie. Zodra het kan slaan de broertjes hun vleugels uit en vliegen eindelijk de spannende wereld in. Het vreemdelingenlegioen staat hoog op Cliffords verlanglijst, maar de marine is ook goed. Hij wordt aangenomen en volgt de ene gespecialiseerde opleiding na de andere, tot hij in het Walhalla Aruba aankomt, waar het marineleven zich bijna alleen maar beperkt tot seks en feesten. A piece of cake. Maar dit luizenleventje wordt wreed verstoord door een motorongeluk, waarbij hij een been verliest. Na de revalidatie gaat hij verhaal halen bij broer Clint, die inmiddels met groots machtsvertoon in Kenya een nachtclub beheert. De geilziekte slaat toe en het is alleen maar bumsen wat de klok slaat. Uitgekeken op Afrika, wordt dit nog eens goed overgedaan in Azië. En zo groeit Clifford op: seks en oorlog, meer leven schijnt er niet te bestaan.
Na het Aziatische avontuur, de geilziekte ietwat geluwd, is er de Balkanoorlog, die perfect avontuur biedt. Onder het mom van journalist ontmoet Clifford er zeer dubieuze sujetten en kan eindelijk zijn liefste levenswens invullen: iemand neerschieten.
Terug in kikkerland, waar ook Clint inmiddels weer woont, wordt hij geconfronteerd met de moord op zijn broer.

In een artikel in de Volkskrant (26-05-2000) schrijft Adriaan de Boer: "Zijn vader kon de machtsfactoren in zijn tijd nog handzaam definiëren als 'de drie k's' (kerk, kut, kapitaal). Bomberjack samengevat staat voor: kutten, kogels en klootzakken." Een niet slechte betiteling.
Hoewel 'Bomberjack' literair absoluut geen hoogstandje is, is het wel een boek dat recht voor z'n raap geschreven is. Net zo als z'n vader 'Ik Jan Cremer' schreef, hoewel die z'n taal misschien iets meer polijstte.
Maar hij wil niet vergeleken worden met z'n vader, een man die zijn zoontjes het mooi alleen heeft laten uitzoeken in de wereld. Dus daar hebben we het niet meer over, behalve dat de betiteling van Cliffords vader in zijn boek 'Ik Jan' erg mooi gevonden is en het een goede veeg uit de pan is.
Feit is dat Clifford je meeneemt door zijn leven, als ware het een reuze rad op de kermis. Je stapt in en kunt er niet meer uit. Je wordt verheven tot de hoogtes van zijn leven (Balkanoorlog) en stapt uit met een kater (moord op zijn broer).
Hoe walgelijk hij soms ook schrijft (inhoudelijk) en wat voor vreselijke geneugten hij er dan op na mag houden, je blijft lezen. Eigenlijk mag het niet, want hij bazuint zeer schokkende theoriën uit, maar je wilt toch meer weten. Afstoten en aantrekken. Dat is de kracht van dit boek.
Zijn manier van schrijven over vrouwen, op alle niveau's, is ronduit vrouw-vijandig. Zijn mening over oorlog - oorlog is een spannend avontuur - getuigt van een simpele geest, die het leven nog steeds ziet als een groot spel. Maar daar tussendoor ventileert hij meningen over o.a. Sebrenica, de VN en ons rechtssysteem, die wel vaker gemompeld worden in Nederland. En daarover durft Clifford tenminste wel onverbloemd zijn mening te geven.
'Bomberjack' is een treffend tijdsbeeld. We zijn een maatschappij die verhardt, we hebben hooligans die graag vechten, we voeren oorlogen ver over onze grenzen, we hebben politici die struisvogelpolitiek bedrijven, zeker waar het zaken als oorlog betreft, er is sextoerisme in zowel Azië als Afrika, er lopen psychopaten rond. Het is misschien de donkere kant van een maatschappij die een doorsnee Nederlander niet wil zien, maar hij bestaat wel degelijk. En dat lees je dagelijks in de krant, dus waarom deze wereld niet eens wat breder uitgelicht in een boek?
Clifford heeft de gevolgen van deze maatschappij nu aan den lijve ondervonden: zijn broer is er niet meer dankzij een gestoorde Chinees. Misschien dat hij nu eens met Artsen zonder Grenzen mee moet naar een oorlogsgebied, zodat hij kan zien waar zijn favoriete spel toe kan leiden: allemaal Cliffords die Clinten verliezen.

Clifford C. Cremer - Bomberjack, Aspekt 2000

« Terug

bol

Bestel
Clifford Cremer - Bomberjack
via de internet boekhandel bol