Leslie Forbes - Bombay IJs

"Zinderende literaire thriller, die je meeneemt door de maalstroom van het leven in Bombay." 
bombayijs.gif

Leslie Forbes - Bombay IJs

Een dollemansrit door Bombay

Een zinderende bijna literaire thriller, die je meeneemt door de maalstroom van het leven in Bombay.
Rosalind Bengal, een BBC journaliste, komt terug naar Bombay nadat ze een vreemd briefje van haar zwangere zusje, aldaar getrouwd met een beroemde Bollywood-regisseur, heeft ontvangen. Meteen bij aankomst wordt ze geconfronteerd met een lijk op het strand, dat van een hijra (travestiet) blijkt te zijn. Als een ware Agatha Christie werpt Rosalind zich op om achter de dader te komen en ontdekt ze dat er meer dode travestieten zijn gevonden de laatste tijd. Haar zoektocht leidt naar de man van haar zusje, naar een goede familievriend, en naar nog wat prominenten van Het Indiase Hollywood.
Het boek is een constante beweging door de kleurrijke stad Bombay, van de sloppenwijken tot op de filmset.
Soms dreig je de draad van het verhaal kwijt te raken omdat Forbes zoveel verhaallijnen en personages invoert. Maar zoals je in Bombay kunt verdwalen, kun je blijkbaar ook in dit verhaal verdwalen. Het maakt niet uit, zolang de straat maar in beweging is, en het verhaal de spanning steeds meer opdrijft.
Een belangrijk aspect van het boek is de constante dreiging van de moesson. Heel Bombay kijkt uit naar de moessonregens. Alles wordt ook gerelateerd aan het uitbreken van de moesson. Ook Rosalind weet welke invloed de moesson kan hebben. Zij is immers opgegroeid in India en kijkt soms verlangend terug naar haar onschuldige jeugd. Haar zoektocht naar de moordenaar wordt dan ook doorkruist naar de zoektocht van geheimen uit haar jeugd. Hierbij speelt dat haar Schotse moeder na de scheiding van haar Indiase man met Rosalind terug naar Schotland ging, terwijl haar zusje bij haar vader in India bleef.
Harde actie, geheimen, alchemie, Bollywood. Maar bovenal geeft Rosalinds onbesuisde zoektocht een prachtige indruk van het levendige Bombay en daarom vergeef je het de schrijfster dat ze Rosalind soms van die roekeloze dwaze acties laat ondernemen, als een kat met zeven levens.


Leslie Forbes, Bombay IJs, Anthos 1998


Boekenlinks:
Spanning in Bombay:

 

Vikram Chandra - Godenspelen

Gregory David Roberts - Shantaram

 

Nog meer turbulente boeken die perfect de Indiase sfeer weergeven:
Kenizé Mourad - De tuin van Badalpur
Manil Suri - Het trappenhuis

 

« Terug

bol

Bestel
Leslie Forbes - Bombay IJs
via de internet boekhandel bol