Percy Kemp - Methode Boone

"Spionageroman over het gerommel van spionnen in de moderne wereld tegen islamitische terroristen." 
boone.gif

Percy Kemp - Methode Boone

Spionnengekonkel

De Ierse Harry Boone heeft een rustig leventje in het heerlijke Beiroet. Sinds hij zijn saaie leventje op een school in Engeland vaarwel heeft gezegd en besloten had om spion te worden om zodoende te kunnen reizen, is hij helemaal gelukkig met zijn Libanese minares Maria in Libanon. Boone's prestaties zijn nihil, net als die van zijn collega's, omdat er eenvoudigweg weinig te bespioneren valt in de nieuwe wereldorde. Londen hanteert Boone nog omdat ze bang zijn dat zijn geheimen in vreemde handen vallen en Boone houdt zich gedeisd want hij wil zijn rustige leventje voortzetten. Dat is de methode Boone.

Maar dan is er de aanslag op 11 september op het World Trade Centre te New York. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat Boone actief zal moeten worden en dat is iets waar Boone nou net niet op zat te wachten.

Dit boek kon niet uitblijven: ging Percy Kemp's eerste boek over een oude man die vroeger spion was (Musc), zijn tweede boek over een man die nog wel spion was maar niet zo actief (Moore le Maure), Kemp's derde boek is uiteindelijk een waarlijke spionagethriller geworden in de geest van de grote spionnen-schrijver John le Carré.

Dat heeft zijn voor- en nadelen. Gingen zijn eerste twee boeken over rustige leventjes die verstoord werden door kleine dingen en speelden beide boeken zich in hoofdsteden af, maar wel in het gewone dagelijks leven, Kemp neemt ons in zijn derde boek mee naar de grote wereld van internationale politiek, intriges en de complexe wereld van spionnen, dubbel-spionnen en overlopers, naar Beiroet, Engeland en Cyprus. Waren zijn vorige romans nog van een heerlijke simpelheid met één hoofdkarakter, in 'Methode Boone' worden we getrakteerd op vele hoofdpersonen en moeten we nadenken over ingewikkelde zaken als de jacht op terroristen.

Het duurt dan ook even voor je alle namen kent en alle geheime diensten hebt geplaatst: de Cirkel, de Dienst, het Witte Huis, de Royal Club etc. Je voelt echter dat Kemp, die zelf uit de diplomatenwereld komt en een Libanese moeder en een Britse vader heeft, hier helemaal in thuis is en de lezer zeker niet zal teleurstellen met zijn verhaal. Kemp blijft links en rechts zijn kleine speldenprikjes geven tegen de gevestigde maatschappij, hij is een beetje sarcastisch en steekt als het ware de draak met de spionage, wat een van de charmes is van Kemp's schrijven.

Ook al leest dit boek als een spionagethriller, Kemp's bekende thema van een rustig ritme dat verstoord wordt door een niet in de hand te houden gebeurtenis is ook in dit boek een hoofdthema: Boone, die gekozen heeft om als spion door het leven te gaan en zijn leven zodanig heeft ingericht dat hij van een rustig levensritme kan genieten in een warm oord, wordt betrokken bij de actie van zijn beroep en raakt in paniek want het enige wat hij wil is in alle rust zijn leven in Beiroet voortzetten. En zo beschrijft Kemp ook de andere spionnen: iedereen is bezig met zichzelf en dat daarnaast dan ook nog op terroristen en spionnen moet worden gejaagd, is maar bijzaak.

Geen bijzaak in het boek echter, want de jacht op moslimterroristen maakt dat Boone verwikkeld raakt in gewelddadige zaken zoals bomaanslagen en schietpartijen, een kant van zijn vak waar hij van gruwelt. Het verhaal zit vol actie en ingewikkelde intriges en dit geweld zal misschien een fan van zijn vorige boeken teleurstellen, maar de Kemp-stijl blijft gehandhaafd.

Als thriller zit het verhaal goed in elkaar. De spanning loopt goed op en verschillende actie-scènes zijn aanwezig. Bovendien zal menige spionageliefhebber blij zijn dat de Oost-West spanningen weer in ere zijn hersteld: de communisten en het Oost-blok draaien weer op volle toeren mee in dit boek en als extraatje is er de nieuwe derde partij: de moslimwereld.

De spionagewereld wordt in 'Methode Boone' afgeschilderd als een oude mannen-club die geheel in Britse stijl hun leven slijten in hun Royal Club. Geen nieuwe spionnenwereld maar een ondergestoft zootje merkpakken die lurken aan hun thee of portje, net weggelopen uit de aloude boeken van Carré of Frederick Forsyth.

'Methode Boone' is zo goed geschreven als een literaire roman en zo spannend als een thriller. Daarbij zo actueel dat het een boek is waar je tegenwoordig niet zomaar omheen kunt.

PERCY KEMP - METHODE BOONE (Le système Boone, vert. Marie-José Koot en Hans van der Prijt) De Geus, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Musc

« Terug

bol

Bestel
Percy Kemp - Methode Boone
via de internet boekhandel bol