Carl-Johan Vallgren - De dwerg in het bordeel

"Zweedse roman over de lotgevallen van een helderziende dwerg." 
bordeel.gif

Carl-Johan Vallgren - De dwerg in het bordeel

Het onmenselijke lijden van het helderziende monster Hecules Barefoot: zijn hartstochtelijke liefde en zijn vreselijke haat.

In de Oost-Pruisische hoofdstad Koningsberg worden op een stormachtige nacht 2 kinderen geboren in een bordeel. De een is een afzichtelijk harig monster zonder armen en oren, de ander is een prachtig lief meisje. Hercule en Henriette groeien samen op en kunnen zelfs zonder woorden communiceren. Wanneer het ongeluk toeslaat wordt het jonge stel uiteengerukt en raken ze elkaar uit het oog.

Dan begint Hercule aan zijn omzwervingen door Europa, op zoek naar zijn jeugdliefde. Hij raakt in conflict met de kerk omdat het Roomse concilie hem ervan verdenkt een pakt met de duivel te hebben en zo is Hercule altijd op de vlucht.

De titel in het Engels, The Horrific Sufferings of the Mind-Reading Monster Hercules Barefoot: His Wonderful Love and His Terrible Hatred, geeft veel meer weg van de inhoud van het boek dan de Nederlandse titel 'De dwerg in het bordeel'. Het bordeelleven is slechts de aanvang van Hercules leven. Wanneer hij eenmaal de wereld instapt valt hij ten prooi aan mensen die hem opsluiten, martelen, uitbuiten en willen doden. Hij reist door een wereld waar de Verlichting net zijn intrede doet, maar waar de kerk nog met een soort inquisitie probeert zijn greep op de mensheid niet te verliezen.

Hercule Barefoot is niet alleen een monster zonder armen en benen, maar hij kan ook niet praten. Naast de verlichting is taal het andere hoofdthema van het boek. Hercule communiceert met de mensen door zijn gedachten te implanteren in de mensen, in welke taal ook, net zo als hij de gedachten van de mensen kan lezen. Het is niet zijn monsterlijk uiterlijk, maar vooral deze gave die hem keer op keer in gevaar brengt.

Het duurt dan ook even voor hij zijn lesje heeft geleerd en besluit deze gave niet meer te gebruiken. En dan komt de clue van het verhaal: Hercule Barfoot gaat zich toeleggen op het ontwikkelen van een gebarentaal voor doven en slechthorenden. Van een gehaat monster groeit hij uit tot een gerespecteerd wetenschapper, wiens kleinkinderen hem zullen herinneren als een beroemde voorvader.

De geschiedenis van Hercule Barefoot is een raamvertelling, verteld door Jonathan Barefoot aan ene juffrouw Fagel die navraag bij hem deed naar haar familie. Het is een curieus verhaal dat dwars door Europa gaat dat vaak zo somber is dat je het gevoel hebt dat het zich in de middeleeuwen afspeelt. Maar het is wel degelijk de 19de eeuw waar dwergen zich nog exposeren als kermisattracties en waar de Kerk zich als een grootmacht gedraagt. Het verhaal raakt wat historische kanten, maar kan zich niet meten met een historische roman, noch met een sfeerroman van de 19de eeuw.

Desondanks is het een wonderlijk verhaal vol avonturen, filosofie en uiteraard een rode draad van de liefde er dwars doorheen. Over een vreemde hoofdpersoon die uiteindelijk zal sterven in een nieuwe eeuw in Martha's Vineyard te Amerika.

CARL-JOHAN VALLGREN - DE DWERG IN HET BORDEEL (Den vidunderliga kärlekens historia, vert. Axel vandevenne), De Geus, 2005

Leeslinks
Over een ander paar dwergen:
Arthur Japin - De grote wereld
Over een vijfling die in de 20ste eeuw werd tentoongesteld:
Bobby Ann Mason - Verenkransen
Een boek rond de naderende verlichting in scandinavië:
Per Olov Enquist - Het bezoek van de lijfarts
De klassieker rond een monster en de liefde:
Victor Hugo - De klokkenluider van de Notre Dame

« Terug

bol

Bestel
Carl-Johan Vallgren - De dwerg in het bordeel
via de internet boekhandel bol