Peter Kerr - Brandnetelsoep

"Ontroerende Schotse roman over het boeren op het land." 
brandnetelsoep.gif

Peter Kerr - Brandnetelsoep

Een boerderij in Schotland

Het is de nieuwe boerderij van zijn grootouders die het hart steelt van Peter Kerr: Cuddy Neuk, een eenvoudige boerderij met een waanzinnig uitzicht midden in het landschap van East Lothian, nabij Edinburgh. 'Brandnetelsoep' is het verhaal van hardwerkende boeren en hun kinderen die ondanks dat ze een andere carrière willen toch op de boerderij komen te werken, zoals Jim die Cuddy Neuk niet kan behoeden voor een nabije ondergang. Hetzelfde gebeurt met de schrijver zelf: ook hij zal op een dag de boerderij moeten verlaten. Grootvader Kerr liet Cuddy Neuk in de steek voor een grotere boerderij, hij was geslaagd in zijn boerenleven. Zijn zoon Jim had nooit veel plezier gehad in het boeren. Hij wilde naast het harde werk op zijn tijd ook een verzetje. Peter Kerr zelf had de tijd en zijn hardhollende veranderingen in de boerenbedrijven tegen. Kleine producties konden niet meer opboksen tegen de grootgrondopbrengst.

Op eenvoudige doch liefdevolle wijze beschrijft Peter Kerr het leven van zijn grootouders op de boerderij, van hun zoon Jim en zijn eigen carrière. Om de boerderij te kunnen behouden moest hij tenslotte muziek ernaast produceren. Door het familieverhaal heen zien we in vogelvlucht de geschiedenis van het boeren: de oorlog, nieuwe machines die de paarden en steeds meer mankracht gingen vervangen, het werk vergemakkelijkten maar toch ook duurder maakten, misoogsten en de economie waarin in steeds grotere mate geen plaats meer was voor kleine bedrijven.

De familie- en streekverhalen zijn roerende jeugdherinneringen. Over de grootvader, het paard Fanny en de opstandige zoon Jim. Ze gaan ook over buren die elkaar helpen, over Monument Hill waar de duivel woonde, over een verdwenen herberg en zijn spook en over kabouters die geluk brachten. En niet te vergeten over de fascinatie voor het landschap van Oost-Lothian. Met zijn heuvels en vergezichten was zelfs een fikse onweersbui een pretje om te beleven. Dat de schrijver op een dag zijn boerderij moest verlaten zal wel een hele grote klap zijn geweest. Toch was hij niet van plan het boerenland te verlaten. Maar wel Schotland. Op Mallorca probeerde hij sinaasappels te telen. Deze avonturen die ook al niet van een leien dakje gingen beschreef hij in pakkende stijl in 'Besneeuwde sinaasappels' en in 'Mañana, Mañana', waarvoor hij de WH Smith Book Award kreeg. De schrijver woont nu weer in Schotland.

'Brandnetelsoep' is een ontroerend boek over het harde boerenleven. Het is geen lyrisch boek van rijke buitenstaanders die het landleven ontdekken, zoals van Frances Mayes 'Een huis in Toscane' of de zovele boeken over het leven in de Provence. 'Brandnetelsoep' is net zo interessant, maar is een eerlijk verhaal over het harde leven op het land.

PETER KERR - BRANDNETELSOEP (Thistle soup, vert. Willeke Barens) Sirene, 2004

Leeslinks
Andere boeken over het harde boerenleven:
Emilie Carles - Een soep van wilde kruiden
Anna Wimschneider - Herfstmelk, herinneringen van een boerin
Halldór Laxness - Onafhankelijke mensen

« Terug

bol

Bestel
Peter Kerr - Brandnetelsoep
via de internet boekhandel bol