Emer Martin - Meer brood, meer brood

"Ierse zoektocht naar zus die zich over de halve wereld uitstrekt." 
brood.gif

Emer Martin - Meer brood, meer brood

Van je familie moet je 't hebben!

Molly heeft 4 dochters en 1 zoon: Keelin, Siobhan, Orla, Aisling en Patrick. Het gezin heeft het niet breed in het arme Ierland, maar wordt soms ondersteund door Molly's tweelingbroer Oscar, die priester in Amerika is, en het wonderlijk goed heeft getroffen. Hij zorgt ervoor dat Molly's kinderen de eerste Iertjes met walkman zijn en neemt altijd het nieuwste van het nieuwste mee.
Wanneer de kinderen groot worden, verdwijnen ze een voor een naar het buitenland, op zoek naar een betere toekomst. Aisling verdwijnt als eerste naar Amerika, Siobhan naar Londen, Orla, in verwachting, wordt afgevoerd naar oom Oscar in Amerika, waar ook Patrick later zijn geluk probeert. Keelin, de jongste, blijft over en kan een goeie baan als onderwijzeres krijgen. Iedereen komt met de kerst thuis, behalve Aisling, die vanuit exotische oorden ansichtkaarten stuurt. Tot ook deze levenstekens uitblijven, en dan begint Molly zich ongerust te maken en besluit ze Keelin, die het meest verstandige kind is, op zoektocht naar Aisling te sturen. Oom Oscar, die ook al menige studie heeft betaald, gaat de reis sponsoren.
Wanneer Keelin in Londen haar zusje Siobhan treft blijkt die anorexia te hebben en te worden gestalkt door een ex-vriendje. Daarom neemt ze haar mee en beginnen ze de tocht in Japan, waar Aislings laatste kaart vandaan kwam. Hun reis voert hen door Tokio, Kioto en Hiroshima, maar laat hun een Aisling zien, die als een Iers boegbeeld met haar rode haren door een wereld van travestieten en hoeren is gewerveld. Ze gaan met haar ex-vriendjes om, en worden meegenomen naar een wereld die hun Ierse vrome wereld te boven gaat.

Prachtig boek dat begint als een Frank McCourts 'De as van mijn moeder', maar al snel de Ierse armoede ontvlucht, om zich te storten in een met travestieten gevuld Japan, naar een wereld met piercings in New York, aids in San Francisco, gokken en berovingen in Las Vegas, zuipende broers in Mexico, maffe hippies en wormen in Honduras en een van een face-lift bijkomende priester in Hawaï.
Er zitten prachtige verrassingen in dit spannende verhaal van zussen en een broer die hun oudste zus zoeken. Begint het boek met doodgewone mensen, al snel gaat het bergafwaarts met iedereen en blijkt ook bijna ieder familielid iets neurotisch geërfd te hebben van hun vader, die op een dag de deur niet meer door kon/wilde en nu zijn leven slijt in een gekkenhuis. Dwangneuroses zoals controleren of je niets vergeten bent, ballen maken van stofjes, afval en takjes. Anorexia, aids, te dik, te dun, hallucinaties. Ze hebben allemaal wat, behalve Keelin die zich stoer door deze moderne wereld van ontspoorden werkt. Ze heeft gezworen dat ze haar zus Aisling naar haar moeder en Ierland zal terugbrengen, maar hoe verder haar tocht haar meeneemt in een woelige moderne wereld, en terwijl haar andere zussen en broer een voor een afhaken omdat zij hun wereld menen te hebben gevonden, beseft ook Keelin dat ze eigenlijk ook de tijd van haar leven meemaakt: is het wel nodig om naar het saaie Ierland terug te gaan? En is het nodig om de hele familie weer bij elkaar te brengen? Wat moet je met een ongrijpbare zus die verliefd is op een Afrikaanse kunstenares, een zus die in een snackbar in Mexico wil staan, een magere zus die helemaal uit haar dak gaat in de uitgaanswereld van New York? Terwijl zij de familie bij elkaar wilde houden, is het de familie die haar in de steek laat, tot zelfs Molly die Aisling achterna reist.
Het is een verhaal over familiebanden en over Ierse roots. Het gaat over een zoektocht, niet alleen naar een verloren familielid, maar ook over de zoektocht naar jezelf.
Emer Martin, geboren te Dublin, woont nu in New York. Haar eerste roman 'Breakfast in Babylon' was in 1996 'Ireland's best Book'. In deze tweede roman weet ze op een prachtige manier niet alleen het 'Iers-zijn' in woorden om te zetten, maar ze neemt je mee naar oorden als Japan, New York, Las Vegas, Mexico, Cuba, Honduras, Hawaii. In een eigenzinnig verhaal, rijk aan de meest uiteenlopende karakters, vol vleugen zwarte humor, allerminst gespeend van drank en seks, trekt ze je mee een diepte in, waar het leven en hallucinaties hand in hand gaan.
Een verrassend en mooi boek.

EMER MARTIN - MEER BROOD, MEER BROOD (More Bread or I'll appear), Nijgh & Van Ditmar, 2001

Boekenlinks:
Nog zo'n zoektocht over de wereld & Japan:
Tobias Hill - Stenen Liefde

« Terug

bol

Bestel
Emer Martin - Meer brood, meer brood
via de internet boekhandel bol

Meer brood, meer brood !
Meer brood, meer brood !
Emer Martin