David Sandes - De brug

"Nederlandse roman over een jongen die zijn vader in Servië gaat zoeken." 
brug.gif

David Sandes - De brug

'Spoorloos' in Servië

Nederlandse roman over een jongen die zijn vader in Servië gaat zoeken.

Je bent op zoek naar je biologische vader, je ontmoet een halfbroer, maar dat blijkt een rasechte crimineel te zijn. Wat doe je?
Dit overkomt de hoofdpersoon uit David Sandes' deels autobiografische roman 'De brug', waarin Romain naar Servië reist om zijn biologische vader Boban te vinden.

Het is geen toeval dat Romain naar Servië reist. Ook de biologische vader van David Sandes komt daar vandaan, en net als Romain is David opgegroeid in een pleeggezin.

Waar de fictie begint, is niet duidelijk en doet ook niet echt ter zake. Feit is dat Servië nou niet het leukste land is om naar je vader te gaan speuren. De oorlog heeft er verdeeldheid achtergelaten en veel wantrouwen tegenover mensen die te veel vragen stellen, vooral als de vragen blijken te gaan over een naam die verbonden is met een beruchte misdadiger.

Romain heeft geen idee in wat voor een land hij terechtkomt, wanneer hij landt in Servië. Maar daar komt hij al snel achter. De taxichauffeur wil hem eerst niet naar zijn hotel brengen, een hotel waar ooit zijn vader accordeon speelde. Pas wanneer de taxi voor het hotel Sava stopt, begrijpt Romain het. Hij wordt naar een volgend hotel gebracht, hotel Donau, waar het meisje dat als receptioniste werkt hem een veel te duur arrangement aansmeert. Toch raakt hij later wat meer bekend met deze Dragana, die hem helpt met zijn speurtocht.

De speurtocht voert Romain door louche uitgaansgelegendheden, met net zulke louche onderwereldfiguren. Hij wordt ontvoerd om een gesprek te hebben met een maffiabaas, hij wordt bedreigd omdat hij te veel vragen stelt.

De roman neigt even ernaar om een thriller te worden. Maar daarvoor is het verhaal te mager. Wel houdt David Sandes er een behoorlijk tempo op na voor de gebeurtenissen. Als je als lezer er even niet bij bent, ben je alweer vergeten wie de verschillende partijen zijn die Romain belagen.

'Wie is Romain?' is de hoofdvraag voor zowel de lezer als de hoofdpersoon zelf. Op zoek naar zijn biologische vader, de vraag waarom zijn biologische moeder zo negatief deed over de periode waarin ze met zijn vader was en hem heeft moeten afgeven, is voor Romain van cruciaal belang.

En zo krijgt Romain verhalen over de oorlog te horen, en van voor de oorlog, toen vele Joegoslaven naar Duitsland gingen om als gastarbeider te werken. Het boek geeft als in een vogelvlucht de geschiedenis weer van een Balkangebied dat eerst leegliep om in het buitenland geld te verdienen, vervolgens geteisterd werd door oorlog en nu nog steeds met de nawerking zit: criminelen die de smaak van de oorlog niet kunnen vergeten...

Onder David Sandes redelijk nuchtere vertelstijl, lopen onderaardse rivieren vol gevoelens. Niet alleen over een jongen die zijn vader en hiermee zijn eigen identiteit zoekt, maar ook over oorlog, discriminatie van gastarbeiders en een vrouw die haar leven als mislukt beschouwt.

Meer dan één facet van de roman is autobiografisch. En zoals David Sandes zegt in een schriftelijk interview met Peter Steenmaker dat verscheen in september 2004 in Gay & Night Magazine naar aanleiding van Sandes debuutroman 'Sergei Bubka's wondermethode': "In mijn autobiolade ligt gelukkig nog genoeg drama voor de komende jaren". Sandes zou alleen nog meer moeten leren schrijven, en niet alleen over zijn autobiografische gegevens. Hij heeft muziek gestudeerd en speelt piano. Improviseren, David, en je nog meer laten gaan. Literatuur heeft drama nodig, en ondanks alle enerverende gebeurtenissen die Romain overkomt, zijn passie en drama niet echt aanwezig in 'De brug'. Het is beslist geen slecht boek, maar het mist wat aan vonkenregen.

DAVID SANDES - DE BRUG, De Geus, 2007

Leeslinks
Over de oorlog in voormalig Joegoslavië

Maurizio Maggiano - Reiziger in de nacht

Guido Snel - Mr. Lugosi's butler

Over vaders:
Sandro Veronesi - In de ban van mijn vader
Domenico Starnone - De straat der klachten
Andrew O'Hagan - Onze vaders
Bo Caldwell - Het verre land van mijn vader
Aangrijpende autobiografische verhalen over vaders
Ileana de la Guardia - De naam van mijn vader
Aminatta Forna - De duivel danste op het water

« Terug

bol

Bestel
David Sandes - De brug
via de internet boekhandel bol