Marijke van Mil - De zingende drum

"Surinaamse sprookjesvertelling voor jong en oud." 
drum.gif

Marijke van Mil - De zingende drum

Maali in Wonderland

Sprookjes bestaan niet, maar wel op papier. Marijke van Mil, geboren te Suriname, heeft zich gespecialiseerd in het vertellen van sprookjes en volksverhalen. Een aantal heeft ze op papier gezet, tesamen met eigen fantasievolle illustraties.

'De zingende drum' is het verhaal over het jongetje Maali dat op zoek gaat naar de duivel Diebrie, omdat die de Zingende Drum ooit had geroofd uit het dorp waar zijn ouders wonen. Zijn moeder, die in het dorp bekend stond als een soort heks, verdween samen met de duivel en de Zingende Drum. Maali wordt opgevoed door zijn vader. Wanneer deze ziek wordt trekt Maali onverschrokken de wijde wereld in om de Zingende Drum terug te halen.

Op zijn zoektocht naar de Hel en de Duivel ontmoet hij verschillende dieren zoals een roofvogel-kuiken die met hem wil spelen, krokodil Tobias die Maali van de krokodillenkoning op zijn reis moet vergezellen, een lelijke pad die hij moet kussen, maar ook twee kleine duiveltjes, Tijger en Mop, die alle moeite doen om hun duiveltjes-gedaante af te werpen.

Bij zijn vertrek wordt Maali geholpen door een vreemd meisje met woest haar dat hem twee tovereieren meegeeft. Maali ontmoet de schone Batseba die eeuwig jong blijft omdat ze een verbond met de Duivel heeft gesloten. Later wordt hij geholpen door de kokkin van de Duivel die een enorme reuzin blijkt te zijn.

'De zingende drum' lijkt op een kleine 'Ring-vertelling' van Tolkien, zoveel haast magische avonturen beleeft Maali. En ook een beetje op 'Alice in Wonderland' van Lewis Carroll want het gaat over een mensenkind dat samen met sprekende dieren het kwaad te lijf gaat. De avonturen van Maali zijn echter geen droom, want hij beleeft zijn nachtmerrie-achtige avonturen helemaal echt. Maar zoals het hoort bij sprookjes is de afloop er eentje van: en ze leefden nog lang en gelukkig.

Naast het thema goed en kwaad gaat het over dieren die in de echte wereld misschien geen al te goede naam hebben, zoals een roofvogel en een krokodil, maar in het verhaal zeer menselijke trekken krijgen. Ook sommige duiveltjes die voor Diebrie werken blijken een goed hart te hebben. Maali zelf lijkt in het begin nog een anti-held, maar na zijn ontmoeting met Batseba lijkt hij vleugels te krijgen en verandert hij in een onverschrokken held.

In het verhaal is een speciale versie te vinden van het sprookje van Grimm van 'De kikker en de prinses'. Maali heeft blijkbaar het sprookje nooit gehoord, anders had hij onmiddellijk de lelijke pad gekust die met een meisjesstem hem vroeg haar te zoenen. Nu heeft een ander bewezen dat hij zijn hart op de goede plaats heeft. En zo zit het verhaal uiteindelijk toch met meer goede harten gevuld dan het grimmige begin doet denken.

Want het verhaal begint vol spannende dieren en mensen die niet allemaal even aardig zijn voor elkaar. Er zijn wat scènes die er zelfs ruw aan toe gaan. Maar uiteindelijk is er toch maar één boze dader en dat is de duivel.

De prachtige simpele zwart-wit tekeningen laten zien dat deze wonderbaarlijke dieren en wezens alles behalve gewoon zijn. Ze hebben zulke sprekende gezichten gekregen van Marijke van Mil dat alleen al met het doorbladeren van het boekje je kunt voorspellen hoe vertederend ze zullen blijken in het verhaal.

Soms is het voor volwassenen weer eens tijd om een sprookje te lezen. Vooral een sprookje dat onderdeel uitmaakt van een rijke traditie van volksverhalen. 'De zingende drum' is een innemend verhaal over een jongetje dat ontdekt dat zijn moeder, ondanks dat hij dacht dat zij hem in de steek had gelaten, een super-moeder is.
MARIJKE VAN MIL - DE ZINGENDE DRUM, Vassallucci, 2005

Leeslinks
Andere sprookjesachtige vertellingen
 

« Terug

bol

Bestel
Marijke van Mil - De zingende drum
via de internet boekhandel bol

De zingende drum
De zingende drum
M. van Mil