Saskia de Coster - Jeuk

"Belgisch sprookje over een kroonprins en zijn bastaard broertje." 
jeuk.jpg

Saskia de Coster - Jeuk

Rattenstreken

Op het kasteel breekt een rattenplaag uit. De koning weet niet goed wat hij moet doen. Zijn zoon en kroonprins Karl, verstopt zich het liefst in de kast. Die weet geen oplossing. De andere zoon, een bastaard en een lelijk gedrocht is Boris. Die wel altijd overal een antwoord op weet.

Boris verblijft het liefst in de kelders van het kasteel waar hij onzichtbaar is voor medelijwekkende blikken. Wanneer hij de rattenplaag weet te bezweren houdt hij er een vriend aan over: Rat.

Karl moet zich voorbereiden op het koningschap, maar hij wil ook bij zijn verloofde zijn, de 10-jarige Ada. Die is op het kasteel komen wonen nadat ze bij een brand blind was geworden. Maar Karl moet naar de stad om daar problemen te leren oplossen.

Ook Boris is in de stad omdat hij verbannen is van het kasteel wegens zijn iets te drastische maatregelen tegen de ratten. Samen met Rat smeedt hij een complot om de toekomstige koning ten val te brengen.

'Jeuk' is een wreed modern sprookje waarin niets loopt zoals je denkt dat het moet lopen. Wat de charme van het 'sprookje' is. Een vertelling over een goede doch slome koningszoon en een slimme doch wrede bastaardzoon. Over een sprookjeskasteel dat over een moderne stad regeert, waar de trams met kaartjesknippers rijden, de kroegen open zijn en de regen de mensen hun huizen injaagt.

Op een verrassende manier weet de jonge Belgische schrijfster Saskia de Coster de twee werelden naadloos te combineren. Begint het verhaal als een sprookje, al snel realiseer je je dat het geen sprookje is voor kleine kinderen. Het is een wreed verhaal voor volwassenen. Over goed en over kwaad. Over een achtergesteld jongetje dat zijn gram wil halen. Het einde is allesbehalve 'en ze leefden nog lang en gelukkig'.

Het is de tweede roman van Saskia de Coster die reeds succes oogste met haar eerste roman 'Vrije Val'. 'Jeuk' is een verrassend boekje dat je in één keer uitleest, maar er vervolgens nog vaak aan denkt.

SASKIA DE COSTER - JEUK, Bert Bakker, 2004

Van dezelfde schrijfster:
Held
Een onderhoudend sprookje over een prinses, draken en andere monsters:
Karen Duve - De ontvoerde prinses
Nog meer sprookjesachtige boeken
 

« Terug

bol

Bestel
Saskia de Coster - Jeuk
via de internet boekhandel bol