Sabien Clement - De aap komt uit de mouw

"Het ABC op zeer speelse wijze gebracht" 
aapuitdemouw.gif

Sabien Clement - De aap komt uit de mouw

Dit abc-boek mikt op een iets oudere doelgroep. Hier passeren alle letters van het abc en is er nergens tekst te bespeuren. Maar dit keer speelt de Vlaamse illustratrice Sabien Clement niet enkel met letters. Ze maakt het wat moeilijker en verstopt op elke pagina een of meerdere spreekwoorden en gezegden waarvan het kernwoord met de bijhorende letter begint. En waar een dier de hoofdrol in speelt.

Zo komt bij de A de aap uit de mouw, schuilt er een addertje onder het gras, draagt de aap ook een gouden ring en schrikt iemand zich een aap. Daarbij verstopt Clement ook nog andere A's in de pagina: aardbei, het ganse alfabet, asterisken. Wel een beetje ondeugend, want zo zet ze veel lezers op het verkeerde spoor... Als je er echt niet uitraakt, kan je achterin de oplossingen vinden, met de verklaring van de spreekwoorden.
Haar illustraties zijn zoals altijd collages, met potloodtekeningen en druktechnieken. Ze zitten vol bewegingen, verbinden de de opeenvolgende pagina's met elkaar, zorgen voor vaart en dynamiek. Haar kleurenpalet is heel gevarieerd, haar figuren nooit cliché of zoet, allen hebben ze hun scherpe kantjes. Dit maakt haar illustraties heel gelaagd, steeds anders en een beetje nonchalant. Maar des te verrassend: bij elke leesbeurt, of eerder zoekbeurt ontdek je nieuwe details, patronen, dessins. Een uitdagend zoekboek, leerrijk ook, maar dat zeggen we niet hardop, want het boek is eerst en vooral een lust om te zien.

De aap komt uit de mouw
Vanaf 9 jaar
iIllustraties: Sabien Clement
Lannoo, 2005

« Terug