Leendert Jan Vis - Een kip telt

"Leer tellen met de kip, kuikentjes en de vos." 
eenkiptelt.gif

Leendert Jan Vis - Een kip telt

Na spellen komt tellen. En dat is iets wat prentenboekmaker Leendert Jan Vis ons wil bijbrengen. Hij maakte eerder de populaire boeken: Voor jou en Een kip doet. Nu telt de kip dus. En hoe? Vis stapt om de traditionele telboeken heen en houdt een beetje de gek met tellen van 1 tot 5, van laag naar hoog dus. Hij gooit alles eens goed dooreen en geeft een grappige draai aan het tellen.

We beginnen eenvoudig: 1 ei, 2 eieren en 3 eieren. Tot nu toe lijkt alles ok. Maar dan komt vos langs en volgt 1 klap, 2 klappen en 3 klappen van kip op het hoofd van vos. Ongemerkt komen er 1 kuiken, 2 kuikens en 3 kuikens uit de eieren gekropen. En belandt vos niet in een rij van 1 bed of 2 bedden, maar in een van 3. De kuikens halen er elk een sinaasappel bij en kip ook: opeens duikt het cijfer 4 op. 4 sinaasappelen als cadeau voor vos. Die gaat er vandoor met 1 rolstoel, 2 krukken, klopt 3 keer aan op de deur van kip, schrikken kip en kuikens maar liefst 4 keer en zijn er in totaal 5 nieuwe vrienden. 1 goed einde...

Een eenvoudig, grappig verhaal begeleidt het tellen. Tellen gaat trouwens eerst voorzichtig: 1,2,3 en dat een paar keer opnieuw tot je het goed kent en daarna telkens een voorzichtig stapje verder. Grappige, karikaturale hoofdfiguurtjes verbeelden goed en kwaad. En dat is de basis van elk verhaal, of niet? Een fun mini-boekjes om bij te gniffelen.

Een kip telt
Vanaf 4 jaar
Illustraties: Leendert Jan Vis
Lemniscaat, 2005

« Terug