Petra Cremers - Enkeltje Afrika

"Het plan van Kit voor haar oma die steeds meer vergeet." 
enkeltjeafrika.gif

Petra Cremers - Enkeltje Afrika

In haar derde boek Enkeltje Afrika schrijft Petra Cremers over Kit. Dit elfjarige meisje woont al ruim een jaar bij haar oma Frieda, omdat haar vader als arts in Afrika werkt. Frieda is in de zeventig, maar nog erg hip en actief. Wel valt het Kit op dat haar oma vaak niet meer toe lijkt te komen aan het maken van cryptogrammen. Vervolgens komt op een dag ook nog eens al het wasgoed roze uit de machine, vergeet ze aan één oog mascara te doen en laat ze een pan aardappels koken tot al het water is verdampt. Kit probeert te doen alsof er niets aan de hand is. Maar als ze thuiskomt van een vakantiekamp en Frieda helemaal in paniek is omdat ze verleden en heden volledig door elkaar haalt, weet ze dat het menens is. Toch wil ze nog steeds niemand iets vertellen.
Als Frieda echter in het ziekenhuis belandt omdat ze plotseling de straat overstak, zien ook de artsen dat er iets mis is. Ze houden haar voor nader onderzoek in het ziekenhuis. Frieda vindt het daar vreselijk. Bovendien lijkt ze nog zieker te worden. Kit laat het daar niet bij zitten en samen met drie vrienden neemt ze haar oma stiekem mee naar huis.
Natuurlijk wordt alarm geslagen en beginnen de mensen van het ziekenhuis en de politie een zoektocht naar Frieda. Ondertussen boekt Kit een vliegreis voor twee personen naar Afrika. Ze heeft het idee dat haar vader wel kan helpen.
Vlak voordat het vliegtuig de lucht in gaat worden Kit en haar oma er weer uitgehaald. En dat is maar goed ook, want Kits vader is op weg naar Nederland.

Petra Cremers heeft een onderhoudende vertelstijl. Het taalgebruik is niet heel origineel, maar door de helderheid, het tempo en de spanningsopbouw in het verhaal leest Enkeltje Afrika lekker weg. Cremers gebruikt ook veel termen als 'superverbaasd', 'keigoed' en 'zo'n verhaal waar een kilo zout bij moet'. Deze zullen jeugdige lezers zeker aanspreken omdat ze zelf vaak zo praten, maar op papier is het soms iets te populair.
Enkeltje Afrika is niet alleen maar een spannend verhaal. Op een bijna ontroerende manier beschrijft Cremers ook de eerste signalen van dementie: de ontkenning en de boosheid van de dementerende zelf en de omgeving, in dit boek de kleindochter, zullen heel herkenbaar zijn voor degenen die middenin eenzelfde situatie zitten of het ooit meemaakten. Het is een fraaie keuze om dit onderwerp te verwerken in een vlot leesbaar jeugdverhaal.

Petra Cremers - Enkeltje Afrika, met tekeningen van Kees de Boer, Uitgeverij Holland, 2003
(P.M.)

« Terug

bol

Bestel
Petra Cremers - Enkeltje Afrika
via de internet boekhandel bol