Tosca Menten - Vriendjes voor altijd

"Grote en kleine avonturen van twee onverwachte vrienden." 
vriendjesvooraltijd.gif

Tosca Menten - Vriendjes voor altijd

Voor de eerste keer wakker worden in een veel te kleine ruimte en eruit willen. Een beetje duwen, wringen, een draai en een schop. Dan een tik, een groot rond oog, nog meer tikken. En vervolgens voelt alles koud. Zo moet het voor een uil ongeveer zijn om uit een ei te kruipen. In Vriendjes voor altijd schrijft Tosca Menten vanaf het eerste woord treffend en met veel humor. De lezer krijgt een duidelijke introductie: uil Ollie is geboren en de toon van het boek is gezet.

Meteen is duidelijk dat Ollie een andere uil is dan alle andere. Hij kruipt achtersteboven uit zijn ei, slapen wil hij alleen 's nachts, muizen lust hij niet en vliegen vindt hij moeilijk. Als hij hoort dat zijn vader hem mislukt noemt, loopt hij weg van huis. Hij verstopt zich onder een struik en ontmoet daar Kik. Met de hulp van de raaf leert Kik Ollie vliegen. Hij leert hem muizen vangen en slapen als het licht is. Al snel ontdekt Kik dat zijn vriend geen gewone, maar een hele bijzondere uil is. En dan verklapt Kik iets. Hij is ook bijzonder, namelijk een kikker die niet zo van zwemmen houdt. Samen gaan ze nog aan vader Uil vertellen dat hij zich heeft vergist om daarna als de beste vrienden het bos in te trekken.
In op zichzelf staande verhalen beleven Ollie en Kik het ene grote of kleine avontuur na het andere. Ze laten wilde zwijnen schrikken, gaan samen op vakantie en besluiten om dat nooit meer te doen, zwemmen in droog water en geven hun mening over mensen die naar een vliegenrijk bos komen terwijl ze niet van vliegjes houden. Af en toe krijgt de lezer een kleine les biologie: over de geboorte van kikkers uit eieren in het water, bomen die met hun boom monden (wortels) onder de grond eten en vallende bladeren in de herfst. Ook emoties als jaloezie, nieuwsgierigheid en bang zijn krijgen een plek. Toch bekruipt de lezer geen enkele keer het gevoel toegesproken te worden door een schoolmeester. Alle 'informatie' is op een hele subtiele en vanzelfsprekende manier verweven in de verhalen. Met Vriendjes voor altijd schreef Menten een boek vol ontroering, gewone dingen die bijzonder zijn en vooral veel humor.

Door de gebruikte aquareltechniek maken de illustraties van Jeska Verstegen in eerste instantie een lieflijke indruk. Toch is dat niet de goede typering. Na beter kijkwerk blijken de tekeningen juist heel ondeugend te zijn en zijn het grapjes en kattekwaad die de boventoon voeren. Wel zet Verstegen het verschil tussen de twee vrienden neer. Kik is vooral de 'stouterik' en Ollie lijkt voortdurend vol verwondering de wereld te ervaren. Overigens zal dit jonge lezers nauwelijks bezighouden. Voor hun zal de bosrijke sfeer van de illustraties tellen. Want dat moet worden gezegd. De sfeer, de kleuren (ook die van de schutbladen en de omslag) en natuurlijk de tekst maken Vriendjes voor altijd tot een echt fictief natuurboek.


Tosca Menten - Vriendjes voor altijd, met tekeningen van Jeska Verstegen, Prometheus Groep, 2003
(P.M.)

« Terug