Mick Manning - Applaus!

"De leukste idee├źn voor je eigen toneelstuk." 
applaus.gif

Mick Manning - Applaus!

Al jarenlang geeft Uitgeverij Ploegsma mooie en interessante informatieve boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen uit. Een van de meest recente uitgaven is Applaus!, een boek van Mick Manning (tekst) en Brita Granström (illustraties) waarin wordt uitgelegd hoe je een toneelstuk, poppentheater of (stomme, waar niet in wordt gesproken) film kunt maken. Niet zomaar een theatervoorstelling, maar een mooie voorstelling.
Verschillende aspecten komen aan bod: een stukje toneelgeschiedenis, speloefeningen, val- en vechttrucs, repetitie-aanwijzingen, tips om een decor, rekwisieten en kostuums te maken, een overzicht van alle mensen die nodig zijn en ideeën om een toneelstuk te organiseren en natuurlijk te spelen. Alles wordt verteld met korte en duidelijke teksten en verbeeld in vrolijke tekeningen. Een toneelopleiding in een notendop.

Als de lezer de eerste bladzijde openslaat introduceert het boek als het ware zichzelf. De hoofddocent, illustrator Brita Granström, stelt zich voor, de tekst vertelt, er wordt weergegeven dat de tips zijn terug te vinden in gekleurde vakjes en illustraties laten zien wat de aankomende toneelspeler allemaal nodig heeft. Ook wordt uitgelegd welke woorden zijn terug te vinden in de woordenlijst achterin het boek. De makers van dit boek hebben goed begrepen hoe ze informatie moeten aanreiken. Geen moment zit je als lezer en aanstaand toneelspeler met je handen in het haar. Alles is even duidelijk en langdradigheid komt in dit boek niet voor. En voor wie het heeft gelezen (dat is iedereen die eraan begint) bevat het een heus diploma van de Toneelschool.


Mick Manning & Brita Granström - Applaus!, Ploegsma, 2003

(P.M.)

« Terug