Bjarne Reuter - Hodder, de nachtbraker

"Voor kleine wereldreizigers." 
hoddernachtbraker.gif

Bjarne Reuter - Hodder, de nachtbraker

Wat doe je als kleine ontdekkingsreiziger? In een atlas bladeren en dromen van verre landen. Tot je een piepklein stipje tegenkomt dat je beter wil leren kennen...

Dat doet de negenjarige Hodder ook op een dag. Nadat 's nachts een fee bij hem op bezoek kwam. De fee vertelt Hodder dat hij uitverkoren is. En dat hij de wereld zal redden...
Hodder is compleet in de war. Hij is toch maar een heel gewone jongen. Was de fee wel op het juiste adres? Uiteindelijk beslist hij om zijn opdracht serieus te nemen. Hij bladert de wereldatlas door, vindt een piepklein eilandje, Guambilua, en besluit daar met zijn opdracht te beginnen.

Eigenlijk heeft Hodder helemaal geen tijd om de wereld te redden. Hij heeft het te druk met het huishouden, naar school gaan én zijn nachtelijke avonturen (Hodder is vaak alleen thuis 's nachts, want zijn vader hangt dan posters op in de stad). Het is duidelijk dat Hodder deze taak niet alleen kan klaren. Hij trekt op zoek naar expeditieleden die hem kunnen helpen. De vreemdste figuren passeren de revue. En het zijn allemaal volwassenen. De bokser Bic Mac Johnson, Juf Andersen en Lola. Zo wordt stilaan duidelijk dat Hodder een heel aparte jongen is, hij heeft ook niet veel vrienden van zijn eigen leeftijd.

Een heel eigenzinnig boek vol humor, grappige scènes en een onhandig en apart hoofdpersonage. Ook zijn klasgenoten en zijn juf vinden Hodder maar vreemd. Zo gaat hij wel heel ver om te weten te komen wel parfum de juf draagt, zegt hij de gekste dingen in de klas en heeft hij bijzondere gedachtenkronkels. Dat maakt het verhaal fantastisch en een beetje surrealistisch. Het lijkt me niet altijd even makkelijk voor Nederlandstalige lezers om zich in te leven in dit verhaal dat zich duidelijk in Scandinavië afspeelt. Maar diezelfde fantasie maakt het boek ook net zo uniek.

En waarschijnlijk kreeg Hodder, de nachtbraker voor deze eigen stijl in 2000 de Deutsche Jugendliteratur Preis. De Deense auteur Bjarne Reuter werd in 2002 ook genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award. Hij schreef al een heel aantal boeken en kreeg verschillende prijzen ervoor. Het verhaal van Hodder werd trouwens ook verfilmd.

Hodder, de nachtbraker
Vanaf 8 jaar
Oorspronkelijke titel: En som Hodder
Tekst: Bjarne Reuter
Vertaling: Mieke de Jonge en Uitgeverij Mirran
Mirran, 2002

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Bjarne Reuter - Hodder, de nachtbraker
via de internet boekhandel bol