Sophie Amen - Mijn eerste atlas

"Voor kleine wereldreizigers." 
mijneersteatlas.jpg

Sophie Amen - Mijn eerste atlas

Wat doe je als kleine ontdekkingsreiziger? In een atlas bladeren en dromen van verre landen. Tot je een piepklein stipje tegenkomt dat je beter wil leren kennen...

Misschien was Mijn eerste atlas wel zo'n atlas als die van Hodder. Deze atlas voor kinderen vanaf 6 jaar bezoekt de 6 verschillende continenten.

Elk continent wordt geïntroduceerd met een inleidende pagina vol weetjes. Zo worden op de pagina van Afrika de kleine straatjes in Marrakech, een typisch dier: de giraffe, de Kilimanjaro, de kleine Pygmeeën... voorgesteld. Telkens met bijhorende illustraties. Op de pagina ernaast staat een duidelijke overzichtskaart. Een blad in doorschijnend papier duidt de verschillende landen, met daarvan de belangrijkste steden, rivieren en bezienswaardigheden aan. Er werd duidelijk gekozen voor een eenvoudige selectie. Maar dat is niet erg, als we de leeftijd van de doelgroep in het achterhoofd houden. Een zoekplaat sluit de reis doorheen elk continent af. Ook hier wordt aandacht besteed aan verschillende weetjes uit geschiedenis, sociale feiten, natuur en geografie van een belangrijk stuk van het continent. Bv. De Nijl in Afrika, de route 66 in Noord-Amerika, de Andes in Zuid Amerika, de Mekongdelta in Azië, de Oriënt Express dwars door Europa en het Atol Rangiroa in Oceanië.

De kleine lezer maakt op een heel duidelijk en aangename manier kennis met aardrijkskunde, komt allerlei toffe feitjes te weten. Een leuke manier om de weethonger van bepaalde kinderen wat te stillen, een reis voor te bereiden of om op zoek te gaan naar ver en vergeten plaatsen. Wie weet waar de Noordelijke Marianen liggen?

De kaarten zijn helder, overzichtelijk en knap getekend. De zoekplaten die telkens twee pagina's beslaan zijn kleurrijk en knap geïllustreerd. Er werkten verschillende illustratoren aan dit boek: zo kon elk continent een eigen identiteit krijgen en benadrukt worden aan de hand van de illustraties.

Een leerrijke en ook wat avontuurlijke aanrader voor in de klas of thuis.

Mijn eerste atlas
Vanaf 6 jaar
Oorspronkelijke titel: Mon premier tour du monde
Tekst: Sophie Amen
Illustraties: Sylvie Bessard, Olivier Latyk, Sébastien Mourrain, François Roudot, Florent Silloray, Marcelino Truong
Vertaling: Karel Verleyen
Davidsfonds/Infodok, 2004

(I.D.)

« Terug