Tijn Snodijk - Waarom moet ik naar bed?

"Vragen voor het naar bed gaan." 
waaromnaaarbed.gif

Tijn Snodijk - Waarom moet ik naar bed?

Waarom moet ik naar bed? Dat is de vraag die Mika mama stelt. En mama heeft een antwoord klaar: omdat je moet slapen. En waarom moet Mika dan slapen? Omdat beer al op hem wacht. En waarom? Mama vertelt een heus fantasieverhaal aan de hand van Mika's waarom-vragen. Beer zoekt een schaap met zijn berenmobiel want hij wil wol voor zijn oren. Mika niet, want die wil met zijn wekker alle marmotten wakker maken zodat beer met hen een kussengevecht kan houden. Mika kan niet meedoem. En waarom? Omdat hij naar bed moet... en daarmee is de kous af. Mama misleidt Mika met zijn eigen vragen en met heel wat vindingrijkheid en fantasie komt ze terug bij het begin. Waarom? Daarom.

Mama maakt een spel van het bedritueel, ze verzint een alternatief verhaal voor het slapen gaan, waarin Mika een heel actieve rol speelt. Zijn vragen sturen het hele verhaal. De typische waarom-vragen van 2 tot 3 jarigen zijn heel herkenbaar en een origineel gegeven waar omheen Tijn Snoodijk zijn beperkte verhaallijn opbouwt. Hun vragen zijn onuitputtelijk, de antwoorden die ouders moeten verzinnen heel wat moeilijker. Dit boek geeft meteen een speelse oplossing voor dit soort waarom-monenten.

De illustraties van Tijn Snoodijk zijn heel opmerkelijk. Het kleurenpalet waarin hij dit boek maakte, bestaat uit de warme kleuren van een avondgloed: rood, oranje en fel geel. Het wordt een heel huiselijk en warm verhaal hierdoor. Ook de verschillende scenes dragen hiertoe bij: een gezellige huiskamer, waar de kat op de bank ligt te soezen, mama em Mika in een toffe kinderkamer vol knuffels, plassen, tanden poetsen en het bad in in de badkamer, onder de wol met een verhaaltje... Zijn illustraties zijn heel gestileerd, uitdrukkelijk van vorm, bijna grafische figuren. Vol beweging, cartoonesk en tekenfilm-achtig. Een heel aantrekkelijk en tof boek voor kleine vraagstaarten.

Waarom moet ik naar bed?
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustratie: Tijn Snoodijk
Zirkoon, 2006

I.D.

« Terug