Wolf Erlbruch - Waarom jij er bent

"Kindervragen beantwoorden." 
waaromjijerbent.gif

Wolf Erlbruch - Waarom jij er bent

Kinderen stellen zich vaak de vraag (net als volwassenen trouwens): wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar was ik toen ik nog niet geboren was? En wat doe ik hier?
Deze titel is een perfecte aanloopje om met je kinderen over dit soort vragen te filosoferen, praten en na te denken. De bijhorende prenten zijn vaak nog een extra stimulans voor dat gesprek...

Waarom jij er bent is van de hand van internationaal bekend prentenboekenmaken Wolf Erlbruch. Hij maakt boeken in het Nederlands, het Frans en het Duits, won al verschillende prijzen en kent gigantische successen in Duitsland met dit boek (hij kreeg er zelfs al een Bologna Ragazzi Award voor dit jaar). Hij werkt vaak met collage, wat in dit boek niet anders is, en heeft een eenvoudige, zuivere stijl. Je herkent zijn illustraties meteen, zijn personages lijken af en toe wat vaag. Omdat ze uit één kleurvlak gemaakt zijn, met weinig detail, kan je zelf afleiden dat ze in dit boek staan voor 'de mens'.

Een echt verhaal is er niet, het boek somt een heleboel stellingen op. Een klein jongetje stelt de vraag 'waarom ben ik hier?' en krijgt de meest uiteenlopende antwoorden daarop, van de meest diverse mensen en dieren. Elk geeft een antwoord dat vanuit zijn/haar achtergrond gekleurd is. Dat levert een boeiende zoektocht op, een verrassende manier om over het leven (en het waarom ervan) te filosoferen.
Zijn eerste antwoord is er een uit zijn directe omgeving (waar hij het eerst op zoek gaat uiteraard). Zijn broer meent dat je hier op aarde bent om je verjaardag te vieren (en hij blaast 5 kaarsjes uit). Andere antwoorden volgen van o.a. zijn vader, zijn moeder, zijn oma en zijn zusje. Die zijn er allen van overtuigd dat we hier zijn om lief te hebben, zelfs van jezelf moet je houden. Duidelijk is dat liefde, gezin, gezelligheid en warmte van groot belang zijn voor opgroeiende kinderen in Erlbruchs boek. Leven is een groot feest lijkt de eerste conclusie.
Andere personen staan verder van het jongetje af: de tuinman, de bakker, een soldaat, een matroos, een blinde, een dikke man, de bokser. Zij zijn er om te genieten (van lekker eten, van wolken zo mooi dat je ze wil kussen). Maar soms ook om te vechten en jezelf te bewijzen (de zeeën te bevaren, te knokken). Het leven is niet altijd rooskleurig merken we: soms moet je gewoon gehoorzamen of vroeg opstaan... Maar geduldig zijn en vertrouwen hebben helpt je vast verder. De tweede conclusie: je moet soms hard werken en iets doen wat je niet graag doet ook tijdens je leven, maar daar leer je enkel uit.
Andere raadgevers zijn dieren: de kat, de hond, een vogel, een eend, een konijn. Zij weten waarom: alweer om te genieten (spinnen, aaien), om jezelf te bewijzen (het hoogste lied zingen, te blaffen naar de maan) en soms omdat je het niet weet, zoals de eend, die echt geen idee heeft. Je kan concluderen dat je ook niet alles kan weten: je bent er omdat je er bent.
En dan zijn er een paar raadgevers die niet in een hokje te plaatsen zijn: een drie, de dood en de steen. Zij zijn er om de moeilijkste redenenen: zodat je op een dag tot 3 kan tellen, om van het leven te genieten en gewoonweg om te zijn. Doordenkertjes dus. Ze lijken te concluderen wat we eerder al vonden. Je bent er om te leren, om jezelf te ontplooien, voor het plezier van het leven en omdat je geen keus hebt: je bent er gewoon en je moet die kans ten volle benutten om te profiteren en bij te leren. Maar dat klinkt heel belerend, het is leuker, mysterieuzer als je de woorden laat zijn wat ze zijn natuurlijk.

Tenslotte biedt het boek ook voor de lezer kansen om antwoorden te geven. Op de laatste pagina, een mooie bladzijde uit een klassiek ruitjesschrift, is er plaats voorzien om zelf in te vullen. De tekst suggereert dat je zelf heel wat antwoorden vindt terwijl je groter wordt... en zegt meteen ook dat het leven voor iedereen op verschillende momenten een andere zin of betekenis kan hebben.
Een knap geschenkboek voor klein en groot. Vol uitdagende gedachten, voor iedereen compleet anders. Eenvoudig, verrassend en vooral heel mooi.

Waarom jij er bent
Originele titel: La Grande Question
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties : Wolf Erlbruch
Vertaling: Jacques Dohmen
Querido, 2004

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Wolf Erlbruch - Waarom jij er bent
via de internet boekhandel bol