Jaak Dreesen - Waar ik was... toen ik nog niet geboren was

"Het perfecte voorlichtingsboek." 
waarikwas.gif

Jaak Dreesen - Waar ik was... toen ik nog niet geboren was

Kinderen stellen zich vaak de vraag (net als volwassenen trouwens): wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Waar was ik toen ik nog niet geboren was? En wat doe ik hier?
Deze titel is een perfecte aanloop om met je kinderen over dit soort vragen te filosoferen, praten en na te denken. De bijhorende prenten zijn vaak nog een extra stimulans voor dat gesprek...

Waar ik was... toen ik nog niet geboren was is het perfecte voorlichtingsboek. Het vertelt op een heel poëtische en artistieke manier het verhaal van een zwangerschap en geboorte. Het debuut voor illustratrice Kristina Ruell, die zich meteen laat opmerken door haar frisse, kleurige stijl. Haar illustraties vallen op door de vrolijke kleuren, de speelse krullen en rondingen en de grappige details. Vooral in de vignetjes zit ernorm veel symboliek en humor. De auteur Jaak Dreesen schreef al heel wat titels, in 2004 kreeg hij de vlag en wimpel voor 'Het Concert' (De Eenhoorn, met Ingrid Godon). Hij schrijft heel gevoelige verhalen en staat daarin vaak stil bij het leven, waar dat eindigt en begint.

De zevenjarige Emma stelt haar moeder een heel concrete vraag: 'Waar was ik toen ik nog niet geboren was?'. Haar moeder schrijft het verhaal van het begin van Emma's leven heel nauwgezet neer en leest het fier, vol warmte en gevoel voor aan haar dochter. Maand na maand, vanaf het alleerste begin, toen Emma nog nergens was en er enkel de liefde tussen mama en papa was, die toen nog geen mama en papa waren. De toon van het verhaal heeft zelfs iets weg van het scheppingsverhaal. Toen het zomer werd, waren er enkel mama en papa, die niets zeiden en gelukkig waren samen, zo verliefd alsof ze de twee enige mensen op de hele wereld waren . Bloot en blij, als lepeltjes tegen elkaar. En het was pas zeker een maand later: een baby was op komst, nu nog zo groot als een rijstkorrel, dan als een zeepaardje met een echt hartje. Steeds groter en groter, maand na maand. Met vingertjes, teentjes en een gezichtje. En niemand die het wist. Voor mama en papa maakte het niet uit of het baby'tje een jongen of een meisje was. Samen waren ze gelukkig en nieuwsgierig. Toen werd het herfst, buiten raasde een storm over het land, maar de baby zat veilig en wel in mama's buik. Met de eerste sneeuw kwam de eerste schop, maar het was nog te vroeg om eruit te komen. De baby bleef groeien, al bijna anderhalve kilo zwaar nu. Met de lente en de zonnestralen kreeg alles kleur. Alles werd nieuw en het zou niet lang meer duren voor ook een nieuw gezin van drie zou komen. Na de weeën, de pijn was de baby er eindelijk. Een meisje die meteen een naam kreeg en welkom was.

De cover speelt met de clichés en met de wetenschappelijke kant van een geboorte: een ooievaar en kleine celletjes met een embryo en een ei. Dit wordt binnenin volledig teniet gedaan: een geboorte is zeker ook een verhaal van gevoel. Een intens en heel persoonlijk verhaal, een wonderlijk iets. Dat vorm kreeg in een vrolijk boek dat het leven bezingt met kleuren en lieve woorden. Een mooie ontdekking voor (toekomstige) papa's en mama's en hun kroost. Een feest voor de ogen en de oren.

Waar ik was... toen ik nog niet geboren was
Vanaf 5 jaar
Tekst: Jaak Dreesen
Illustraties: Kristina Ruell
De Eenhoorn, 2004

I.D.

« Terug