Herman Moers - Een kasteel voor Axel en Bibi

"Twee honden: als je goed kijkt zie je overal plezier." 
kasteelvooraxelbibi.jpg

Herman Moers - Een kasteel voor Axel en Bibi

De twee honden Axel en Bibi zijn in Een kasteel voor Axel en Bibi van Hermann Moers en Philippe Goossens uit hun hok gegroeid. Daarom bouwen ze een nieuw onderkomen. Geen groter hok, geen huis, maar een kasteel. Ze tekenen een mooie grote in het zand en maken met planken en planten een echt terras. Maar de ezel ziet het kasteel niet. En ook een varken, twee hazen, de gans en de kalkoen lopen voorbij. Zelfs, als Axel en Bibi een bord hebben gemaakt en een vlag hebben opgehangen. Als ook belangrijke sjerpen en een feest de andere dieren er niet van kunnen overtuigen dat het kasteel echt bestaat, willen de twee vrienden bijna verhuizen. Precies op tijd komen ze tot de ontdekking dat je zelf je best moet doen om je leven leuk te maken. En vanaf dat moment hebben Axel en Bibi alleen nog maar plezier.

Hermann Moers schreef met Een kasteel voor Axel en Bibi een lief verhaal waarin hij twee vermenselijkte dieren een wijze levensles laat trekken. Of je nu jong of oud bent, wie kent niet dat gevoel dat het elders vast veel beter is? Het is dan goed om (weer eens) met de neus op de feiten te worden gedrukt, om in te zien dat je met kleine dingen in je eigen omgeving al veel plezier kunt hebben. Met zijn ongecompliceerde taalgebruik maakt Moers deze wijsheid ook voor jonge lezers toegankelijk.
Philippe Goossens draagt met zijn illustraties bij aan de dicht-bij-huissfeer van het boek. De geschilderde dieren zien eruit als de dieren die kinderen kunnen ontmoeten op de kinderboerderij. En de natuurlijke kleuren die Goossens koos roepen de sfeer op van bos en weiland, van buiten zijn. Een omgeving die de meeste kinderen bekend is.
Tekst en beeld sluiten goed bij elkaar aan en vormen samen een vriendelijk prentenboek waar jonge lezers erg van kunnen genieten.


Hermann Moers en Philippe Goossens - Een kasteel voor Axel en Bibi, De Vier Windstreken, 2003

P.M.

« Terug