Tiny Fisscher - Loek, de blindengeleidehond

"Hoe een hond een echte baan heeft." 
blindengeleidehond.jpg

Tiny Fisscher - Loek, de blindengeleidehond

Het kan elk kind overkomen: iemand in de straat verhuist of overlijdt en er trekt een nieuwe bewoner in het leeggekomen huis. In het door Tiny Fisscher geschreven boek Loek, de blindengeleidehond is dat niet zomaar een nieuwe buur, maar is dat Bill. Volgens de achtjarige Lola is Bill heel bijzonder, want hij is blind. En om toch naar de supermarkt te kunnen lopen, met de trein te kunnen reizen en op zijn werk te kunnen komen heeft Bill een hond die naar school is geweest en een diploma heeft gehaald. Het is een blindengeleidehond, met de naam Loek.

Lola woont tegenover Bill en Loek en gaat regelmatig bij hen op bezoek. Om thee te drinken, koekjes te eten, Loek te aaien en om vragen te stellen. Want Lola wil wel eens weten hoe Loek 'werkt' voor Bill. Op al haar vragen krijgt Lola antwoord. Bill vertelt, laat dingen zien, neemt haar mee naar buiten en helpt haar bij haar spreekbeurt. Zo komt niet alleen Lola, maar ook de lezer van alles te weten over blind zijn en de hulp van een hond. Tiny Fisscher heeft heel knap de informatie verwerkt in het verhaal, waardoor Loek zowel een leesboek als een informatief boek is.
In een goed informatief boek wordt ook verteld wat er gebeurt als dingen verkeerd gaan. Dat is ook in Loek het geval. De hond wordt oud en gaat fouten maken. Binnenlopen bij de schoenmaker in plaats van bij de slager, door de achterpoten zakken en van de stoep aflopen terwijl er een vrachtauto aan komt rijden zijn allemaal dingen waardoor Bill niet meer kan vertrouwen op zijn blindengeleidehond. Iemand van het blindengeleidehondeninstituut komt Loek onderzoeken en constateert dat hij niet goed meer ziet en hoort en daarom met pensioen moet. Bill krijgt een andere hond en Lola krijgt Loek als pleeghond. Want gelukkig is Loek, de blindengeleidehond ook een leesboek waarvoor de schrijver een goede afloop kon verzinnen.

Hier en daar staan in het boek zwart-wit tekeningen van Wilbert van der Steen. Ze zijn eenvoudig, doen soms bijna aan als een schets, maar zijn juist zonder al die overbodige details erg krachtig en creëren, samen met de tekst, een mooie sfeer.


Tiny Fisscher - Loek, de blindengeleidehond, met tekeningen van Wilbert van der Steen, Van Goor, 2002
(P.M.)

« Terug