Doreen Cronin - Tik, tik, Boe

"Hoe creatieve koeien uiteindelijk hun zin krijgen." 
tiktikboe.gif

Doreen Cronin - Tik, tik, Boe

Al jarenlang verschijnen er met enige regelmaat fictieve en informatieve boeken over de boerderij en de aldaar levende dieren. Kan daar nog wel iets origineels tussen zitten? Dat dat heel goed mogelijk is bewijst het prentenboek Tik, Tik, Boe van Doreen Cronin, met illustraties van Betsy Lewin. Doreen Cronin bedacht een hele creatieve rol voor gewone boerderijdieren als koeien, kippen en eenden: ze typen briefjes op een gevonden typemachine.

Boer de Bruin kan bijna niet geloven dat zijn koeien de hele dag bezig zijn met een typemachine. Daarom gaat hij maar eens een kijkje nemen in de stal. Tot zijn grote verbazing ziet hij een briefje op de deur waarin de koeien vragen om elektrische dekens. Ze hebben het koud. Boer de Bruin vindt de vraag van zijn melkleveranciers te gek voor woorden en geeft ze dan ook geen dekens. Uit protest gaan de koeien in staking: ze weigeren melk te geven. Ze typen nog wel een briefje namens de kippen, want ook zij willen elektrische dekens. Die krijgen ze niet en na een paar dagen gaan de kippen eveneens in staking. Boer de Bruin is zo woedend dat hij zelf een briefje typt aan de koeien en de kippen. Eend krijgt de opdracht de brief te bezorgen.
De koeien vergaderen een nacht lang over een antwoord. Eend komt terug bij Boer de Bruin met een briefje waarop de koeien een ruil voorstellen. Als zij en de kippen elektrische dekens krijgen zullen ze de typemachine inleveren. Eend zal het apparaat komen brengen. Boer de Bruin gaat akkoord en wacht op eend. Maar in plaats van de typemachine krijgt hij een briefje. Van de eenden.

Tik, Tik, Boe is een luchtig en door onverwachte wendingen humorvol verhaal. De schrijvershand van Doreen Cronin geeft de doorslag in de originaliteit van dit prentenboek, maar ook de losjes geschilderde illustraties van Betsy Lewin doen hun werk. Op een vrolijke manier verbeelden ze het verhaal. Zelfs op zo'n manier dat kinderen naar aanleiding van de illustraties zelf kunnen (na)vertellen.
Ook een vermelding waard is de typografie. Het gekozen lettertype doet helemaal denken aan een ouderwetse mechanische schrijfmachine. Zo een die heel hard tikt (maar dat klinkt waarschijnlijk alleen volwassen voorlezers bekend in de oren).
Kortom, een aanrader voor iedereen die zin heeft in een leuk en origineel prentenboek.


Doreen Cronin en Betsy Lewin - Tik, Tik, Boe, met illustraties van Betsy Lewin,
Hillen, 2003
(P.M.)

« Terug