Brigitte Minne - Bompa

"Een warm verhaal over het leven zoals het is" 
bompa.gif

Brigitte Minne - Bompa

Elke dag gaat Robin bij bompa op bezoek. Zijn grootvader is al heel oud en woont nu in het bejaardentehuis. Zowel Robin als bompa kijken uit naar die bezoekjes. Elk bezoek is een nieuw feest. Robin houdt van opa's stoere verhalen over vroeger en bompa kan met Robin spelen en bij hem echt zichzelf zijn. Robin kijkt erg naar zijn opa op, hij wil net als hem later treinbestuurder worden. Opa zit in een rolstoel en neemt Robin mee op fijne ritjes door het tehuis.

Dit verhaal moet het niet hebben van grote avonturen of poëtische beelden. Het is een diepmenselijk verhaal over de sterke band tussen een kind en een bejaarde. Ouder worden hoort nu eenmaal bij het leven en ook kinderen worden vaak geconfronteerd met het ouder worden van hun grootouders. Het is een wederzijds zorgen voor, houden van. Jonge mensen leren te zorgen voor ouderen en houden hen jong door hun enthousiasme en spelletjes. Ouderen kunnen jongeren veel leren door hun verhalen en levenswijsheid. Ook voor Robin en bompa is dat niet anders. Hun band is er een vol liefde, fantasie en warmte.

Af en toe wordt duidelijk dat bompa zelf een beetje kind blijft. Ondeugend als hij is, laat hij soms zijn kanarievogels vliegen in z'n kamer, ook al mag dat niet van de verpleegsters. Maar bompa is en blijft oud en dat merk je... Zijn benen willen niet meer goed mee en af en toe vergeet hij Robin's naam. Dan zegt hij 'Karel', steeds opnieuw, of dan houdt hij op middenin een verhaal. Net als een lamp die even uitgaat, denkt Robin dan. Dat vergeetachtig en verward zijn, die trillende handen en valse tanden zijn soms ook gewoon grappig en hoeven je geen angst aan te jagen. Robin is er al helemaal aan gewoon geraakt. Het hoort nu eenmaal bij zijn bompa, net als kaartspelen en zijn vriendschap met Mariet met de krulspelden.

De illustraties zitten vol leven en kleur. Heel kinderlijk door hun vorm en speels door de felle kleuren. De personages worden niet mooier voorgesteld dan ze zijn, maar zitten nog steeds vol leven en dynamiek. Een warm verhaal over het leven zoals het is, over oud zijn en je jong (blijven) voelen.

Bompa
Vanaf 5 jaar
Tekst: Brigitte Minne
Illustraties: Tom Schoonooghe
De eenhoorn, 2004

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Brigitte Minne - Bompa
via de internet boekhandel bol

Bompa
Bompa
Brigitte Minne