Katy Couprie - Grote ogen kleine buik

"Een prentententoonstelling in boekvorm." 
kleinebuik.gif

Katy Couprie - Grote ogen kleine buik

Vanaf 4 jaar.

Wat hebben een bord frieten, een foto van een restaurantkeuken, een houten bakje, een tekening van het spijsverteringsstelsel en het tafelende gezin Mâchet met elkaar gemeen? Het is allemaal te zien in Grote ogen kleine buik van Katy Couprie en Antonin Louchard. Dit boek is helemaal gevuld met tekeningen, foto's, etsen, installaties, houtgravures, schilderijen en nog veel meer beeldende technieken die iets laten zien over eten en drinken en het klaarmaken of verteren daarvan. Er is nauwelijks een woord in terug te vinden, maar toch staat het vol verhalen: grappen, serieuze zaken, dagelijkse dingen waar we nauwelijks meer bij stilstaan en stof tot nadenken. Elke prent vertelt een eigen verhaal. Vaker nog vertelt een aantal prenten samen een verhaal. Want alle foto's en illustraties, het zijn er meer dan honderd!, zijn op zo'n manier bij elkaar gezet dat de lezer terug kan vinden wat ze met elkaar verbindt. Goed kijken, fantaseren en associëren is daarbij het devies. En vooral het idee loslaten dat het verhaal in een boek op de eerste bladzijde begint en op de laatste bladzijde eindigt. Zoals gezegd zijn de prenten nauwkeurig bij elkaar gezocht, toch kun je als lezer in Grote ogen kleine buik ook op de 21ste bladzijde beginnen. Of op de een-na-laatste. Het is maar net waar je zin in hebt.

Grote ogen kleine buik is een boek om honger van te krijgen. En dan vooral honger naar het vertellen en schrijven van verhalen, honger naar het zelf uitproberen van de gebruikte technieken (achterin staat van elke prent de gebruikte techniek vermeld) en honger naar het bekijken van de eigen omgeving. Als je je fantasie de vrije loop laat, is het een boek om veel inspiratie op te doen. Ook voor leraren is het erg de moeite waard om er lesideeën (activiteiten, creatieve opdrachten) uit op te doen.
Kortom, een bijzonder boek waarin je blijft kijken en ontdekken en waardoor je je steeds kunt laten verrassen. En zoals aan de eigen eettafel: het schone tafelkleed is vol kruimels en vlekken als de maaltijd op is. Want uitproberen en knoeien mag: niets is fout en alles is goed bij de verhalen die de lezer verzint door Grote ogen kleine buik.


Katy Couprie en Antonin Louchard - Grote ogen kleine buik, Lannoo, 2003
(P.M.)

« Terug