Iris Boter - De buitengewone buurman

"Nieuwsgierigheid verandert in een strijd tegen proefkonijnen." 
buitengewonebuurman.jpg

Iris Boter - De buitengewone buurman

In De buitengewone buurman van Iris Boter wonen Tim en Marjolijn vlakbij elkaar en zitten in dezelfde groep. Daarom lopen ze iedere dag samen naar school en weer terug. Tijd genoeg dus om veel te bespreken. Ruimtevaart, computers, muziek, sport en niet te vergeten hun buurman, een grote, ietwat gebogen lopende man die er ook nog eens raar uitziet. Als ze op school een spreekbeurt moeten houden, weten ze al snel een onderwerp: hun buitengewone buurman.
In de bibliotheek staan geen boeken over hem, dus moeten Tim en Marjolijn zelf informatie verzamelen. Ze zoeken in zijn doos met oud papier die langs de straat staat om te worden opgehaald, interviewen zijn buren (met wisselende resultaten), bellen aan (wat hij niet leuk vindt), turen met een verrekijker zijn keuken in en volgen hem naar zijn werk. Omdat ze dat nog niet genoeg vinden sluipen ze zijn achtertuin in en ontdekken dat er wel honderden konijnen in het huis van de buurman wonen. En dan worden ze gesnapt. Dirk, zoals de buurman heet, neemt Tim en Marjolijn mee zijn huis in, is boos op ze, maar vertelt ook waarom hij voor zoveel konijnen zorgt. Bovendien wordt, indirect, duidelijk waarom hij niet van make up gebruikende vrouwen houdt. Maar misschien wel het belangrijkste van alles: Tim en Marjolijn gaan Dirk aardig vinden. Zo aardig zelfs, dat ze besluiten hem te helpen. En nadat ze hun spreekbeurt hebben gehouden helpt de hele klas mee.
Met z'n allen zamelen ze geld in om Dirk zijn huis op te knappen zodat hij daar niet meer kan worden uitgezet door de burgemeester als Dirk de dierproeven van de plaatselijke make upfabriek aan de kaak stelt. Daarna trekken ze getooid met spandoeken en spreuken roepend naar de fabriek. Voorbijgangers sluiten zich spontaan bij de kinderen aan, voor de krant wordt een voorpaginaverslag gemaakt en cameraploegen van de televisie komen filmen.
Heel even lijkt het erop dat de politie de demonstratie zal beëindigen vanwege het gebrek aan bewijs van het gebruik van proefdieren, maar gelukkig heeft een journalist een gesprek tussen Dirk en de fabrieksdirecteur opgenomen. Uiteindelijk loopt het allemaal goed af en krijgen Tim en Marjolijn een buitengewoon goed cijfer voor hun spreekbeurt.

Op een vlotte manier beschrijft Iris Boter hoe Tim en Marjolijn hun spreekbeurt gaan maken. Daarmee heeft ze al twee spijkers op de kop geslagen waardoor jonge lezers zich kunnen identificeren met het verhaal: het gaat over twee gewone kinderen en het maken van een spreekbeurt staat centraal. Bovendien koos de auteur voor het thema 'strijd tegen dierproeven' waarmee ze vrijwel alle kinderen, dierenvrienden ten top, voor zich kon winnen. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het boek. Het is een weliswaar niet heel origineel, maar wel een helder verteld en goed leesbaar verhaal dat kinderen absoluut aanspreekt.
Iris Boter maakte ook de illustraties in het boek: enkele eenvoudige en heldere zwart-wittekeningen die goed bij het verhaal passen.


Iris Boter - De buitengewone buurman, Clavis, 2002

P.M.

« Terug