Edward van de Vendel - Anne Maria Sofia en kleine Cor

"Hoe vriendschap soms heel bijzonder kan zijn..." 
annemariasofiacor.gif

Edward van de Vendel - Anne Maria Sofia en kleine Cor

Anna Maria Sofia en kleine Cor zijn twee heel warme personages. Ze kennen elkaar al een hele tijd en hebben samen hun eigen dagelijkse ritueel. De kleine jongen met zijn fietsje en de oudere vrouw maken elke dag dezelfde wandeling. Cor wijst haar vanalles aan: de dikke buik van de buurvrouw, het spelletje voetbal, een kussend koppeltje, de vijver en de speeltuin én het graf van haar dochtertje. Anna Maria Sofia is een beetje in de war, zingt zachte liedjes en zegt de vreemdste dingen. Haar hoofd kent de raarste kronkels: de buik van de buurvrouw is een koekjestrommel, als ze een klein meisje ziet zegt ze 'schoen'. Maar Cor kijkt daar niet van op. Hij kent haar zo goed dat hij haar alle verhalen uit het verleden opnieuw vertelt. In de buik van de buurvrouw zit een baby en ook Anna Maria Sofia had vroeger een meisjesbaby. Ze was een tenniskampioene en ging zelf wel eens kussen in de haven. Geduldig volgt Cor haar en brengt haar ook veilig terug thuis. Daar krijgt hij van Gijs, de man van Anna Maria Sofia, koekjes en cola én verhalen van vroeger. Het oude koppel is net als een stel grootouders voor kleine Cor...

De tekst in dit sfeervolle boek is van de hand van Edward van de Vendel. Een echte woordenkunstenaar. Die trouwens al heel wat prijzen kreeg: twee Gouden Zoenen, een Zilveren Griffel. Hij schrijft met zoveel gevoel dat zijn verhalen sterk lijken op poëzie. Je kan de woorden proeven en op zoek gaan naar de betekenissen die erachter verscholen zitten. Dit droeve en tegelijk heel warme verhaal gaat over dementie, over een uitzonderlijke, oprechte vriendschapsband, stil verdriet en zoveel meer.

De rollen lijken omgekeerd in dit boek. Het kleine jongetje past op de oude vrouw, zorgt voor haar, vertelt haar over haar verleden. Hij vertelt haar telkens opnieuw wat ze al lang vergeten is. En dat maakt hun band ietwat vreemd en toch zo levensecht.
Anna Maria Sofia is dement, dat voel je zo aan. En toch is wat ze zegt en denkt niet zo vreemd. Als je goed naar de platen kijkt, vindt je elk woord van haar terug. In haar vertrouwde huiskamer staat een koekjestrommel op de tafel en vind je onder andere twee babyschoentjes. Het is heerlijk om zo'n ­ op het eerste zicht onopvallende ­ details te ontdekken. Dit boek heeft trouwens verschillende lagen van betekenis. Je komt ze bij elke nieuwe leesbeurt tegen.

Maar je kan ook gewoonweg genieten van de bijzondere illustraties van Ingrid Godon.
Haar krachtige, zwarte (en o zo typische) lijnen zijn gevuld met de prachtigste kleurencombinaties. Zacht, pastel. Mooie sfeerscheppers voor de warme, vriendelijke personages en het intieme, gezellige decor. Een waw-boek, het maakt je droef en warm van binnen.

Anna Maria Sofia en kleine Cor
Vanaf 6 jaar
Tekst: Edward van de Vendel
Illustraties: Ingrid Godon
Querido, 2004
(I.D.)

« Terug