Peter van Gestel - Die dag aan zee

"Een fatale gebeurtenis in een harmonieus lijkend gezin." 
diedagaanzee.gif

Peter van Gestel - Die dag aan zee

Vanaf 14 jaar.

'Mijn broer Cham verdronk terwijl ik lag te slapen. Dat gebeurde kort voor de grote vakantie. Na weken van storm en regen was het de eerste mooie zomerdag.
Ik was twaalf, hij zeventien.
Pas 's avonds wierp de zee Cham zijn dode lichaam op het strand.'

 

Deze eerste zinnen in Die dag aan zee van Peter van Gestel zijn zo raak, dat je als lezer niet anders kunt dan verder lezen om antwoord te krijgen op de opgeroepen vragen. Wie is die ik? Hoe was de relatie met haar broer? Vanwaar het noemen van die mooie zomerdag?
Die honger naar antwoorden wordt alsmaar sterker als de hoofdpersoon Sip ('Ik heet Sibille en ze noemen me Sip.') een schets geeft van haar ouders, de plek waar ze met hen woont en enkele gewoontes in het gezin ('In het atelier van pa is alles anders dan in ons huis.'). Detail voor detail vertelt ze over haarzelf, over haar broer en over naar het lijkt alledaagse gebeurtenissen. De keuze van Van Gestel voor het ik-perspectief van de hoofdpersoon maakt uiteraard de betrokkenheid bij haar verhaal groot. Maar als lezer moet je wel heel ongevoelig zijn om de verhoudingen in het gezin langs je heen te laten gaan: een vader die helemaal opgaat in zijn schilderspraktijk en niet weet hoe hij voor zijn kinderen moet zorgen, een moeder die zich sterk concentreert op het huishouden, het kleine zusje Sip en Cham. De broer die doet waar hij zin in heeft. 'Je broer is een rare,' zegt een kind tegen een vijfjarige Sip.
Cham blijft 'een rare'. Ook als Sip tien is. Maar ze is gek op hem. Ze kan het dan ook niet verteren als Cham verliefd is. En heeft er de pest in als hij in de vakantie niet meegaat naar een Grieks eiland.
In de zomer dat Sip twaalf is heeft de familie weer plannen om naar Griekenland te gaan. Ook in die zomer lijkt Cham zijn leven te willen beteren. Maar het is in diezelfde zomer dat het volledig anders loopt.

Het verhaal in Die dag aan zee is dramatisch, maar als vertelling is het briljant. Er worden grappen gemaakt, terwijl er niets te lachen valt. De wanhoop, eenzaamheid, het onbegrip en onwetendheid bezorgen de lezer kippenvel. De wil om van elkaar te houden tegenover het onvermogen om het laten merken is zo schrijnend dat je het er als lezer soms Spaans benauwd van krijgt. En de dialogen zijn zo scherp dat ze op het toneel niet zouden misstaan. Met Die dag aan zee creëerde Van Gestel wederom een schoonheid van een taalspel waar je U tegen zegt.

Peter van Gestel - Die dag aan zee, Querido, 2003

(P.M.)

« Terug

bol

Bestel
Peter van Gestel - Die dag aan zee
via de internet boekhandel bol