Steven Kroll - Dan word ik boos

"Over al die dingen waar je boos om wordt." 
danwordikboos.jpg

Steven Kroll - Dan word ik boos

Vanaf 3 jaar.

Je zult maar op je kop krijgen terwijl het je schuld niet is. Of iets zelf willen proberen en het lukt niet. Er zal maar over je worden gepraat alsof je er zelf niet bij bent. Wat dacht je ervan als iets je wordt beloofd dat later niet doorgaat. Om maar niet te spreken van het feit dat je iets wilt zeggen en niemand luistert. Dan kun je ontzettend boos worden! In Dan word ik boos! van Steven Kroll en Christine Davenier vertelt Nina wanneer ze boos wordt. En al die keren dat dat gebeurt zijn heel herkenbaar voor jonge kinderen (én voor volwassenen), waarmee het onderwerp van het prentenboek goed gekozen is.
Ook de manier waarop de lezer alle boosheid meemaakt is mooi weergegeven. Op elke dubbele pagina vertelt Steven Kroll met een korte zin waarom Nina boos wordt. Om vervolgens met hele korte goed te begrijpen teksten de verschillende stappen op weg naar de boosheid te verwoorden. De illustraties van Christine Davenier hebben daarbij een fraaie aanvullende rol. Ze geven niet precies weer wat met de tekst wordt gezegd, maar laten beelden zien die het verhaal juist completer maken. Want je kunt een boze Nina wel beschrijven, ze is pas echt boos als je haar ziet.

Er moet ook iets worden gezegd over de schoonheid van de illustraties. Ze zijn speels, vrolijk, uiteraard boos en doordat ze eruitzien als ingekleurde schetsen lijken ze over de pagina's te bewegen. Wat ook nog eens een bijdrage levert aan het temperament van het verhaal.
Kortom: Dan word ik boos! zal lezers aanspreken omdat ze kunnen ervaren dat andere kinderen ook wel eens boos zijn en misschien helpt dat (onbewust) een beetje mee om boosheid te relativeren. Alhoewel je natuurlijk soms gewoon heel erg boos mag zijn!


Steven Kroll (tekst) en Christine Davenier (illustraties) - Dan word ik boos!, Uitgeverij Westeinde, 2002
(P.M.)
 

« Terug