Henri van Daele - Reinaart de Vos

"Unieke schelmenroman." 
reinaartdevos.gif

Henri van Daele - Reinaart de Vos

Reinaart de Vos is wereldberoemd. Zeker in verhalen. Het is een heel unieke schelmenroman, een van de beroemdste boeken uit onze Middelnederlandse literatuur (zoals zo mooi op de cover van het boek staat). Vlaams vertelfenomeen Henri van Daele herscheef de klassieker voor jongeren van vandaag. In zijn heel eigen, sappige, humoristische en warme stijl. En bekend illustrator Klaas Verplancke drukte met zijn eigenzinnige illustraties een heel aparte stempel op het verhaal. Samen zorgen ze voor een gloednieuwe, uitzonderlijke én opvallende bewerking. In een prachtige vormgeving.
Een boek waarmee je in je boekenkast kan 'pronken'.

Op de jaarlijkse hofdag van koning Nobel, heeft bijna iedereen een klacht over Reinaart. Bruun de beer en Tybeert de kater worden uitgestuurd naar Reinaart de Vos om hem mee te nemen en hem aan het hof te doen verschijnen. Maar beiden worden met een kluitje in het riet teruggestuurd. Niemand ontsnapt aan de sluwe en listige streken van Reinaart de Vos. Als zijn neef Grimbeert de das Reinaart komt opzoeken, gaat die uiteindelijk mee naar het hof. Maar hij zal alles op alles zetten om onschuldig verklaard te worden...

Dit dierenverhaal heeft dieren in de hoofdrol met heel wat menselijke trekken. Sterker nog, het is een satire waarin de adel, de kerk en de koning het zwaar moeten ontgelden. Duidelijk is dat het proces van de vos Reinaart heel wat onderliggende boodschappen heeft en ons veel vertelt over de middeleeuwse maatschappij en visies. De kracht van deze bewerking ligt in de toon en ironische vertelstijl. Nergens schrapt Van Daele de expliciete of gruwelijke passages, omdat het boek voor 'kinderen' herschreven werd. Ook de illustraties van Verplancke vertellen hun verhaal. Vol symboliek, met knipogen naar Breughel en Bosch en een onovertroffen humor. De prenten die het begin van een hoofdstuk aankondigen, nemen verschillende verhaalelementen op, staan zo op zichzelf en sluiten tegelijkertijd perfect aan bij de tekst.

Reinaart de Vos
Vanaf 12 jaar
Tekst: Henri van Daele
Illustraties: Klaas Verplancke
Manteau, 2007

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Henri van Daele - Reinaart de Vos
via de internet boekhandel bol