Cressida Cowell - Hoe tem je een draak

"Over jonge helden en draken." 
hoetemjeeendraak.jpg

Cressida Cowell - Hoe tem je een draak

Stikkum Stoere Steurkop de Derde, Hoop en Toekomstig Hoofd van de Stam van de Harige Hufters wordt door de meeste andere jongens Stikkum Waardeloos genoemd. Ondanks dat hij de zoon van het stamhoofd is, ontbreekt het hem aan alle eigenschappen die een waardige opvolger zou moeten hebben. Stikkum is schriel en is geen stoere Vikingsheld. Op de eerste test van het Drakeninwijdingsexamen vangt hij ook geen Monsterlijke Nachtmerrie, maar een gewone 'Huis-tuin-of-keuken-draak die ook nog eens tandeloos en van miniformaat is.

Daarna moeten de gevangen draken worden afgericht voor het tweede deel van het Drakeninwijdingsexamen en daarna zal bepaald worden of de jongens helden of ballingen zijn. Ook daarin heeft Stikkum niet zoveel succes: Tandloos, zoals hij zijn draak heeft genoemd, luistert niet naar hem wat hij ook doet. Alleen door het vertellen van moppen krijgt hij soms wat van Tandloos gedaan. Die is namelijk gek op moppen, ook de flauwste. Stikkum kan met draken praten, ook al is dat ten strengste verboden.

Op het Inwijdingsexamen voor jonge helden tijdens het Thorsdag Donderdag Feest moeten de jongens laten zien wat ze hun draken kunnen laten doen. Dat wordt uiteindelijk een enorme chaos waardoor de jongens allemaal de volgende dag van het eiland worden verbannen.
Maar dan gebeurt er iets waardoor de doodgewone Stikkum en klagerige Tandloos toch kunnen laten zien dat ze de Helden van de Toekomst zijn...

Over het boek
Vergezeld door hele leuke kindertekeningen van de vikingen en de draken wordt op hele grappige wijze het verhaald verteld door Stikkum Stoere Steurkop de Derde. Het boek is uit het Oud-Noors vertaald door Cressida Cowell. Met name het temmen van de draken is leuk beschreven. Zo zou er een boek bestaan dat door de expert Professor Baldaad is geschreven met de titel 'Hoe tem je een draak' en dat is bekroond met de Gouden Prijs 'Beste boek voor barbaren'. Maar er blijken helemaal geen antwoorden in te staan, behalve dat je tegen draken moet schreeuwen. Ook de omslagen van dit boek zijn getekend. Daarnaast staan er regelmatig woorden groot en dikgedrukt in het boek wat het idee versterkt dat de vikingen een ruig en schreeuwerig volk zijn.
Tandloos blijkt een 'truttig' en verwend draakje te zijn: helemaal niet wat je verwacht bij een draak, wat erg grappig is. Stikkum blijkt het niet te moeten hebben van zijn 'stoere' Vikingsaard, maar komt op de proppen met een meesterlijk plan - dat niet helemaal goed verloopt - om alle Harige Hufters en Oenkoppen te redden. Kortom: een fantasierijk en humoristisch boek.

Cressida Cowell woont in Londen met haar man, twee dochters en katten. Ze heeft naast het vertalen van Stikkum's memoires ook prentenboeken geschreven en geillustreerd.

Cressida Cowell - Hoe tem je een draak, (How to train your dragon, vert. Ineke Lenting) Vassallucci, 2004
(S.v.B.)

« Terug

bol

Bestel
Cressida Cowell - Hoe tem je een draak
via de internet boekhandel bol