Cornelia Funke - Thomas en de laatste draken

"Een spannende drakenzoektocht" 
laatstedraken.gif

Cornelia Funke - Thomas en de laatste draken

In Thomas en de draken speelt de zilveren draak Long een van de hoofdrollen. (laat dat nu net een van de draken zijn die niet in het boek van Prof. Drake voorkomen...) Maar dat voorkomt niet dat dit boek een heel spannende zoektocht wordt. De zoektocht van Long, zijn koboldvriendinnetje Zwavelkopje en het mensenkind Thomas naar een nieuwe, veiligere woonplaats voor de laatste draken. Tot nu toe woonde Long met een boel andere draken in het noorden van Schotland, maar daar wordt het voor hen steeds gevaarlijk, de mensen komen steeds dichterbij. Long hoorde van 'de Zoom van de Hemel' ergens in het Himalaya-gebergte waar volgens de verhalen nog andere draken zouden wonen. Long besluit de gevaarlijke taak op zich te nemen om naar deze wonderlijke plek op zoek te gaan. Samen met Zwavelkopje vertrekt hij bij volle maan ­ want draken kunnen enkel vliegen in het licht van de maan. Onderweg ontmoeten ze de jongen Thomas die maar al te graag met hen meewil.
Een tocht vol verrassende ontmoetingen. Zoals met professor Wezenwijs, die een enorme passie voor fabeldieren heeft, met de ondernemende rat Lola Grijsstaart, de steendwerg Kiezelsteen, een djinn, een zeeslang, een basilisk...
Maar hun tocht is er ook een vol gevaren. Want het drietal wordt op de hielen gezeten door de vreselijk bloeddorstige Netelbrand, de gouden draak, die ooit door alchemisten werd geschapen. Netelbrand wil alle draken vernietigen en is net als Long op zoek naar de Zoom van de Hemel. Eigenlijk is hij geen echte draak, maar een drakendoder en hij stuurt zijn spion, de homunculus Vliegenpoot erop uit om het drietal te achtervolgen. Gelukkig kiest Vliegenpoot tijdig de kant van de 'goeden' en helpt hij mee om zijn wrede meester uit te schakelen.

Een wonderlijk, magisch verhaal waarin Funke haar verbeelding en vertelkunst zonder al te veel moeite kwijt kan. Ze zorgde zelf ook voor de illustraties, een miniatuurtje voor elk hoofdstuk en tussen in nog wat pentekeningen. Deze dikke klepper is een boek voor leesbeesten en veellezers, die niet afgeschrikt worden door de 400 volle pagina's. Maar het loont de moeite, het is een verhaal waarin je moeiteloos in meeleeft en op avontuur gaat. Een ontspannend boek met een vleugje magie, een goede dosis spanning en heel wat fabelfiguren.

De auteur Cornelia Funke was in Duitsland al enorm populair voordat ze ook in Engeland en Amerika doorbrak. Met 'De dievenbende van Scipio', 'Hart van inkt' en deze titel maakt ze haar entree in Nederland en Vlaanderen. Gigantische oplages en verkoopscijfers, bestsellerlijsten en literaire prijzen (de zilveren griffel voor 'De dievenbende van Scipio') zijn Funke niet vreemd.

Thomas en de laatste draken
Tekst en illustraties: Cornelia Funke
Oorspronkelijke titel: Drachenreiter
Vertaling: Ab Bertholet en Hanneke Beneden
Querido, 2004

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Cornelia Funke - Thomas en de laatste draken
via de internet boekhandel bol