Theo Engelsen - Droomvrouw vermist

"Detectiveroman over een mooie vrouw om van te gruwen." 
droomvrouwvermist.gif

Theo Engelsen - Droomvrouw vermist

Vanaf 13 jaar.

Nijmegen. Een warme zaterdag in juli. Cas heeft twee maanden vrij van school en loopt, na ruzie te hebben gemaakt met zijn moeder, doelloos door de stad. Hij is volledig in gedachten verzonken tot het moment dat hij haar ziet. Een vrouw zo mooi als Cas nog nooit heeft gezien. Een droomvrouw. Tot zijn grote verrassing kijkt ze ook naar Cas. Ze passeren elkaar en Cas besluit haar te volgen. Door de stad, in een café, weer door de stad en in een parkeergarage. Daar in de duisternis ontstaat een gat in zijn geheugen, want hij wordt bewusteloos geslagen.
Als hij is bijgekomen sleept hij zichzelf naar huis en valt in een diepe slaap. De volgende ochtend begint het gelieg en gedraai van Cas tegen zijn ouders. Hij is verschrikkelijk toegetakeld, dus ze willen graag weten wat er is gebeurd. Maar hij durft de waarheid niet te vertellen, omdat hij zichzelf vreselijk stom vindt dat hij een vreemde vrouw achterna is gelopen. Maar ook omdat hij niet precies weet wat er in de parkeergarage is gebeurd. Bovendien is Cas bang: hij ziet op de televisie het bericht dat de mooie vrouw een studente is die sinds die bewuste zatermiddag wordt vermist. Zo begint het boek Droomvrouw vermist van Theo Engelen.

Naast de handelingen en emoties van Cas volgt de lezer momenten uit het leven van Lisa, een meisje dat bij Cas in de klas zit. Maar dat wordt pas in de loop van het verhaal duidelijk. Ook krijgt de lezer zicht op de werkzaamheden van Joris, de vader van Lisa én de rechercheur die, samen met zijn assistent Paul, de vermissingszaak onderzoekt.
In eerste instantie lijken de belevenissen van de hoofdpersonen naast elkaar te bestaan. Maar zoals een geroutineerde crimi-lezer weet (en waardoor een beginnende crimi-lezer zich nog kan laten verrassen): de diverse wegen kruisen elkaar altijd. Het is alleen de vraag hoe en wanneer.
Droomvrouw vermist is geschreven als een logboek dat een week lang door een buitenstaander is bijgehouden. Dagen en tijdstippen worden genoemd. Al snel geeft de schrijver heel subtiel aanwijzingen die de lezer alert maken. Een assistent-rechercheur die Cas wel heel fel overhoort. Een studente die een riant appartement in Amsterdam bewoont. Een moeder die op de valreep een nieuwe koffer koopt. En een vader die de rechercheur niet meteen bij het openen van de voordeur vraagt of hij al meer weet over zijn vermiste dochter. Dit zijn slechts een paar elementen die de spanning opvoeren en je als lezer dwingen verder te lezen. Want zoals ook elke geroutineerde crimi-lezer weet (en waardoor een beginnende crimi-lezer zich nog kan laten verrassen): een goede detectiveroman lees je in één ruk uit. Zo ook Droomvrouw vermist. Deze Pandora Crimi is een aanrader voor alle crimi-fans!

Theo Engelen - Droomvrouw vermist, Sjaloom, 2002

(P.M.)
 

« Terug