Hans Hagen - De dans van de drummers

"Een raamvertelling over een Afrikaanse nacht." 
dansdrummers.jpg

Hans Hagen - De dans van de drummers

Vanaf 9 jaar.

Het is nacht als Sidi wakker schrikt. De oude meester-drummer Dudu Addi lag drie dagen doodziek naast zijn trom, maar nu slaat hij er weer op. Hij trommelt zo hard en zo ritmisch dat je het als lezer bijna voelt in je lijf. Hans Hagen neemt je in zijn nieuwste boek De dans van de drummers mee naar Afrika.

Er staan zes trommels onder gekleurde doeken, er zijn zes kinderen en er is een meester drummer. Elk kind moet de juiste trommel kiezen. En juist betekent de trommel onder de doek in de kleur die het best bij het kind past. Wie goed kiest, krijgt bij zonsopgang de eerste trommelles. Wie fout kiest, heeft pech en moet gaan. De meester-drummer helpt de kinderen door over elk van hen een verhaal te vertellen waaruit ze hun kleur kunnen opmaken. Hans Hagen zegt in het nawoord over deze verhalen: 'Sommige zijn echt gebeurd. Andere echt verzonnen. En sommige verhalen bestonden al, die heb ik op mijn manier verteld.' Verzonnen of niet, alle verhalen geven een prachtig beeld van gewoontes en gebruiken in Afrika. Zoals het offeren van een geitje voor de jacht of de dinsdag als dag waarop de vissers niet uitvaren. Uit sommige verhalen kan de lezer ook wijze lessen halen als 'eerst nadenken en dan doen' en 'spijt krijgen als je alleen aan jezelf denkt'. Anansi de spin weet daar alles van.
Door de verhalen die de meester-drummer vertelt heel secuur te lezen kan de lezer er zelf ook een spel van maken om, net als de kinderen, de kleur van de trommel en het teken dat erop staat te raden. In kleine stapjes, woord voor woord, op andere momenten zin voor zin, voert Hagen de spanning op. Bij de climax heb je als lezer net zo de kriebels in de buik als de kinderen in het verhaal waarschijnlijk hebben.
Minstens zo mooi als de spanning is de taal. De korte zinnen zijn opgebouwd uit woorden van een wonderschone eenvoud, krachtig en vol sfeer. Ze hebben hetzelfde effect als de ritmische slag op Afrikaanse trommels: de lezer kan zich er door laten meeslepen. En zoals bij een gedicht staat er geen woord te veel in. Het gevoel van het lezen van een dichtbundel wordt ook nog eens versterkt door de opmaak van de bladzijden. De zinnen staan onder elkaar en vormen zo een kolom midden op elke pagina.

Alle kleurenillustraties in De dans van de drummers zijn gemaakt door Philip Hopman. Omdat Hans Hagen tijdens het schrijven vooral aan Ghana, het land waar hij het idee kreeg voor dit boek, dacht, reisde Hopman erheen. Hij keek er rond, proefde de sfeer en verwerkte alles in prachtige tekeningen. Weer helemaal in zijn specifieke stijl: grote kleurvlakken waarin de oplettende kijker heel veel details kan ontdekken.
Hagen en Hopman werkten al veel samen tijdens het maken van eerder verschenen boeken. Deze samenwerking is een hoogtepunt.

Hans Hagen - De dans van de drummers, Met tekeningen van Philip Hopman,
Van Goor, 2003
(P.M.)

« Terug

bol

Bestel
Hans Hagen - De dans van de drummers
via de internet boekhandel bol