Harmen van Straaten - De wedstrijd van Eend

"Een heel eenvoudig verhaal over vriendschap." 
wedstrijdvaneend.gif

Harmen van Straaten - De wedstrijd van Eend

Kinderen spelen de ganse dag door. En die spelletjes stimuleren hun fantasie net zoveel als boeken lezen. Zijn volwassenen het spelen dan verleerd? En wat gebeurt er als een spel te ernstig wordt?

De wedstrijd van Eend is een nieuw pareltje van auteur-illustrator Harmen van Straaten. Een tweede verhaal over Eend en zijn vrienden. Deze keer komen Pad, Otter en Egel op bezoek bij Eend. Donkere wolken hangen over de sloot. Dikke regendruppels vallen naar beneden en ook de sfeer binnenin de woonboot van Eend is druilerig. De vrienden vervelen zich en willen niets liever dan naar buiten gaan. Ze willen lekker gaan duiken, maar het regent. Pad begint op te scheppen: hij kan heel goed en heel ver duiken. Dat leerde hij bij reddend zwemmen. Otter lacht hem uit en zegt dat hij het langst onder water kan blijven. Eend maakt gauw een eind aan het geruzie en stelt voor om een wedstrijdje te houden: want het is opgehouden met plensen buiten. Maar om een wedstrijd in duiken, ver duiken en onder water blijven te houden is er een probleem: Egel kan niet meedoen. Die kan niet zwemmen. Egel wordt meteen als jurylid uitgekozen. De vrienden knutselen bordjes met punten ineen en loten wie mag beginnen. Als hun wedstrijd begint, krijgt Otter een 10 voor lang onder water blijven, Eend een 10 voor blind duiken en Pad een 10 voor ver duiken. En een trieste Egel krijgt een 10 voor puntengeven. De dag wordt afgesloten met een feestmaal tot laat in de avond.

Een heel eenvoudig verhaal over vriendschap. Vrienden hebben lol samen, spelen toffe spelletjes, maar als er eentje begint op te scheppen gaat het fout. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen talent. In het leven zijn geen winnaars of verliezers, ieder is gelijk. En dat beseffen de vrienden hier maar al te goed.

De illustraties zelf zijn wat grauw, in tegenstelling met de kleurige kaft. Sfeervol grijs, groen en bruin ­ wat we wel vaker bij Harmen van Straaten zien. Maar de kleurige personages maken alles goed. De dieren zijn heel sterk getekend. Elk met hun eigen hebbelijkheden, typische eigenschappen. De opschepperige, drukdoende Pad, de verzoenende Eend, de bange Egel en de vlug ontvlambare Otter. Allen vertederen door hun onhandige, wat kleinere minpunten van hun karakter. En zijn daarom precies ook heel menselijk. Een fijne ode aan vriendschap en creativiteit.

De wedstrijd van Eend
Vanaf 4 jaar
Tekst en illustraties: Harmen van Straaten
Leopold, 2004

« Terug