Julia Jarman - Een doos voor Thomas

"Een verhaal over een familie en de kracht van fantasie." 
doosvoorthomas.gif

Julia Jarman - Een doos voor Thomas

Een doos voor Thomas is een compleet ander boek. Het barst van de felle en vrolijke kleuren, waar Marjolein Pottie om bekend staat. Ze werkt met eenvoudige lijnen en grote kleurvlakken, net zoals bijvoorbeeld bij Vera Vleermuis. De Vlaamse illustratrice is geen onbekende bij buitenlandse uitgevers. Ook dit boek verscheen eerst in het Engels bij de bekende Britse uitgeverij Harper Collins, dan pas in het Nederlands. Haar illustraties dragen het verhaal, dat staat vast.

Ben is jarig. Hij krijgt massa's leuke cadeautjes. Een speelgoedtrein, een zeilschip, een raket in zeep, een kasteel. Van papa, mama, oma en opa. En zijn broer Thomas? Die krijgt de lege dozen. Maar blijkbaar vinden de volwassenen de cadeautjes leuker dan Ben zelf. Papa speelt met de trein, mama met het zeilschip, opa met het kasteel. Ben verveelt zich algauw en gaat een kijkje nemen bij zijn broer. Want die beleeft de meest ongelooflijke avonturen. De kartonnen dozen worden in zijn fantasie algauw een echte, grote, supersnelle trein of een boot waarmee hij de woeste baren bevaart en een schat op een onbewoond eiland vindt of een raket, een tv, een kasteel met torens en een ophaalbrug... Samen bedenken Thomas en Ben een plan om Ben zijn speelgoed terug te krijgen. Ze trekken ten aanval en veroveren alles terug. Ben kan naar hartelust met zijn nieuwe speelgoed spelen en Thomas keert terug naar zijn dozen.

Een herkenbaar, gezellig verhaal over een hechte familie en de kracht van fantasie. De sfeer van het verhaal is heel huiselijk en warm. De kleine Ben wordt echt verwend, maar blijkbaar zijn de volwassenen in het verhaal even vergeten hoe oud ze zijn en ze laten zich volledig opgaan in het ontspannende spel. Ze willen zelf even opnieuw kind zijn. Maar daar maken de kinderen gauw een einde aan en zetten de volwassenen terug op hun plaats. De tweede verhaallijn is minstens even interessant: Thomas heeft geen sjieke nieuwe speeltuigen, maar amuseert zich toch kostelijk. Zijn verbeelding zorgt ervoor dat de saaie dozen een onbekende fantasiewereld voor hem doen opengaan. De kracht van kinderlijke fantasie wordt hier heel mooi en speels naar voor gebracht.

Een doos voor Thomas
Originele titel: Jack in a box
Vanaf 4 jaar
Tekst: Julia Jarman
Illustraties: Marjolein Pottie
Vertaling: Petra Moeyersoon
De Eenhoorn, 2004

I.D.

« Terug