Iris van der Heijde - Het krijtje

"Een leuk voorleesboek vol vaart en spel." 
hetkrijtje.gif

Iris van der Heijde - Het krijtje

De opbouw en structuur van heel wat prentenboeken en verhalen voor jonge kinderen is meestal heel eenvoudig. Vaak werkt een auteur met een opeenvolging van personages: bij het omslaan van een pagina komt er iemand nieuw bij... en op het einde komt iedereen samen: drie 'stapel'boeken.

Het krijtje is het debuut van auteur Iris van der Heide, met illustraties van illustratrice Marije Tolman. Een heel sober, maar fantasierijk verhaal over een klein meisje, Sara, dat op een dag een krijtje vindt. Ze wil een tekening maken, maar die is niet zo geslaagd als ze zelf zou willen en ze besluit het krijtje te ruilen met Tim voor zijn knikkers. Bij Tim rollen alle knikkers mooi in een kuiltje tussen de stoeptegels, bij Sara springen ze alle kanten op en ze besluit weer te ruilen. Knikkers tegen de lolly van Sam. En zo gaat ze verder: niets kan haar bekoren, niet de lolly of de jojo van Robbie of de fluit van Mathilde. Als ze de hinkelbaan van Ben wil proberen, gaat het mis: regendruppels vegen alles weg. Maar Ben komt haar redden, met... een krijtje. Want daarmee kan je een nieuwe hinkelbaan tekenen. En allen samen hinkelen ze de ganse dag verder.

Wat Sara in haar eentje niet lukt, lukt samen wel. Samen spelen is zoveel leuker ontdekt Sara. Sara lijkt een saai, verveeld meisje. Haar vriendjes hebben zoveel meer fantasie dan zijzelf. Ze dromen van gevaarlijke draken of knappe onderwaterwerelden. Maar eigenlijk is het Sara die de aanzet geeft: zij ruilt wensjojo's en bijzondere parels voor een heel gewoon stuk speelgoed. Zonder dat ze het zelf beseft geeft ze telkens een wonderlijk speeltje weg en mist ze een plezante, fantastische ervaring. Tot haar vrienden haar helpen en een heel gewoon iets als een krijtje en een hinkelbaan hen een fantastische namiddag bezorgen.

De illustraties van Marije Tolman (die we kennen van 'Douwe das, waar ben je?) zijn heel gedetailleerd en fijn. Haar cover is heel eenvoudig: wit met één enkele illustratie van Sara die door een muis met het krijtje achternagezeten wordt. Binnen in blijft het decor niet zo sober, de achtergrondillustraties zijn heel gevarieerd en kleurrijk. Van een gigantisch grote stoep, over een bos in volle bloei en een prachtige onderwaterscène en rustige, weidse velden. De personages zelf zijn heel herkenbare, gewone kinderen. Vol beweging, want Sara holt van de ene pagina naar de andere. Van het ene avontuur naar het andere. Een leuk voorleesboek vol vaart en spel voor 4+.

Het krijtje
Vanaf 4 jaar
Tekst: Iris van der Heide
Illustraties: Marije Tolman
Lemniscaat, 2005

I.D.

« Terug

bol

Bestel
Iris van der Heijde - Het krijtje
via de internet boekhandel bol